Форум Старого Угриньового

Теми для публікацій та розмов


Бандерія
12 червня 2010 (адм.)

ОГОЛОШЕННЯ!
12 червня 2010 (адм.)

Новини
24 лютого 2010 (журн.)

Політика і влада
12 січня 2010 (доп.)

Угриновія
20 грудня 2009 t.fedoriw (краєзнавець)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

c|h
flv
Тема: Бандерія

  Угринови готуються

до ювілейного Свята Села і «фестин».


 Одним із добрих починань, яке завдяки своїй органічності вже стало доброю традицією є проведення земляками Степана Бандери, в день Святих Петра і Павла, започаткованого 20 років тому (1990р.) щорічного Свята Села, яке з 2002р. поєднується з міжрегіональними «Угринівськими Фестинами» (зустрічами представників семи одноіменних сіл чотирьох областей Західної України, в т.ч. трьох районів нашої області).
 Активно готуються до ювілейних урочистостей і цього року. Проведено значну роботу з благоустрою території Старого і Середньогог Угриновів, проводиться поточний ремонт приміщення котельні Народного Дому Старого Угринова, системи опалення Народного Дому Середнього Угринова, найближчими днями силами райавтодору розпочнеться ямковий ремонт центральної сільської дороги, впорядковуються авто зупинки, Облводгосп завершує укріплення пошкоджених паводками берегів р. Бережниці, поповнюються новими матеріалами й готуються нові тематичні виставки працівниками Історико-меморіального музею Степана Бандери та Угринівського музею імені родини Марчаків, прийнято рішення сільської ради про відкриття в цьому році першої групи дитячого садка в Старому Угринові, завдяки сприянню відділу освіти Калуської РДА, місцевих підприємців днями заплановано розпочати реконструкцію відповідних приміщень…
 Програма святкувань обіцяє бути особливо захоплюючою і різноманітною:
11 липня
Святкова Служба Божа; відкриття оновлених та доповнених матеріалами із сіл –побратимів виставок Угринівського музею імені родини Марчаків; концертна програма за участю колективів села Петранка (колишній Угринів-Слобода) Рожнятівського району та представників с. Угринів Волинської області в Народному Домі Середнього Угринова.
12 липня
Святкова Служба Божа в церкві В»їзду Господа в Єрусалим; Молебень до Матері Божої, освячення статуї Ісуса Христа у капличці Святих Петра і Павла; відкриття тематичної виставки «Бандерія – край патріотів» в історико-меморіальному музеї С.Бандери; товариський футбольний матч: Середній Угринів-Старий Угринів; Святкова концертна програма…
  Довідка: до складу Середньоугринівської сільської ради входять два села- Старий Угринів і Середній Угринів, постійне населення яких складає майже дві тисячі чоловік. Мала батьківщина Провідника ОУН С.Бандери розташована за 10 км від райцентру, м. Калуша, на південному заході території району, на околиці «Чорного Лісу», якраз на межі перед гір»я та власне гірської місцевості. Жителі сіл зайняті в основному в особистих селянських господарствах, більшість працездатного населення періодично виїжджає на сезонні роботи як в інші області України, так і починаючи з 90-их рр. ХХ ст. у інші держави. Однак, куди б доля не закинула угринівців у пошуках заробітків, вони завжди намагались повернутись додому «петрувати». Саме тому, колишній, нині вже покійний сільський голова Богдан Іванюк, у 1990р., коли вперше ініціював святкування Дня села обрав для цього 12 липня. 



12 червня 2010

Тетяна Федорів Тема: Бандерія
Земляки Провідника ОУН мріють повернути Бандерів до свого села
Родина Бандерів залишила незгладимий слід у історії всієї України, особливо пам»ятають і шанують Степана Бандеру та його близьких в Старому Угринові, де розпочинався шлях їхньої звитяги. В уже далекому 1906р. прийшов на угринівську парохію молодий священик о.Андрій Бандера, який швидко здобув повагу і довіру селян. Надзвичайним авторитетом користувались серед односельців, особливо поміж молодими людьми, і діти пароха. Тернисті життєві дороги завели Бандерів у різні куточки світу: мати – Мирослава Бандера померла у 1922р. , 1932р. перевели на Стрийщину главу сімейства, далі був Тростянець Долинського району, де о.Андрія зарештували і розстріляли в липні 1941р. у Києві; Олекса та Василь Бандери спочатку опинились на навчанні у Італії та Львові, Василь деякий час проживав і працював у Станиславові (тепер – Івано-Франківськ), потім – арешт, ув»язнення у Львові, Кракові і концтабір «Освенцім», де обоє були замордовані; наймолодший з братів – Богдан вчився у Стрию і Рогатині, брав участь у проголошенні Акту відновлення незалежності України на Калущині в 1941р., пішов на схід у складі Похідної Групи, загинув на Миколаївщині; сестри пройшли сибірські табори і заслання, останні роки життя мешкали у Стрию, Володимира там і була похована, а Оксана Бандера, згідно з її передсмертною волею, знайшла свій вічний спочинок на староугринівському цвинтарі поряд із перевезеним з Красноярського краю прахом Марти-Марії.
Вдячні земляки відкрили на сільському храмі барельєф о.Андія Бандери, точне місце поховання якого невідоме, Меморіал родини відновлений і на цвинтарі, де староугринівці десятиліттями потай доглядали могили матері, маленької сестри, діда й баби Глодзінських. Нещодавно заново постав і родинний будинок Бандерів – колишній парохіяльний дім. До 100-річного ювілею Провідника ОУН, він, за рішенням Середньоугринівської сільської ради, (посмертно) став Почесним громадянином Угринова.
Початок 2010 року став періодом інформаційного вибуху навколо імені Степана Бандери, який був спричинений підписанням Президентом України Указу про визнання Провідника ОУН Героєм України. Вибори тільки загострили дискусію, яка вже вийшла на міжнародний рівень (заяви, статті, відгуки з цієї теми активно тиражуються крім України в Росії, Польщі, Ізраїлі, Німеччині та в інших країнах). З тривогою сприймають Бандерові земляки спроби діючої української влади, на догоду зовнішнім чинникам, переглянути прийняті документи, позбавити людину, що стала символом боротьби за волю України почесного звання. Подив і несприйняття викликають повідомлення про судові позови з цього приводу.
Активно виступає на захист свого діда онук із Канади – Степан Бандера. Майже відразу після урочистого вручення Високої нагороди він привіз її до Старого Угринова, пообіцяв згодом передати на постійне зберігання до місцевого музею. У відповідь на зазіхання на пам»ять свого предка молодший С.Бандера звернувся із різкою заявою до чинного Президента стосовно його висловів на адресу Бандери і ОУН-УПА загалом. Намагається Степан доносити правду про лідера українського національно-визвольного руху , насамперед, до українців південно-східних теренів України, де часто буває, поширює об»єктивну інформацію також і в іншомовній пресі, зокрема, нещодавно, побував з цією метою в Польщі. Враховуючи все це, на своїй нещодавній березневій сесії, угринівські депутати прийняли одностайне рішення про присвоєння звання Почесного громадянина Угринова тезці Провідника, його онуку - журналісту Степану Бандері.
Як повідомив сільський голова Тарас Федорів, відповідні атрибути, пов»язані з почесним званням будуть вручені Бандері –молодшому при його найближчих відвідинах Старого Угринова. В угринівців жевріє надія, що такий візит буде здійснений уже незабаром.
Заради того, щоб серед постійних жителів родинного села Бандерів знову з»явилось це прізвище, сільська громада готова докласти зусиль щодо пошуку й облаштування для цього належного помешкання.
- Можливо, колись у онука нашого Степана з»явиться бажання поселитись в Угринові на триваліший період, а може саме тут прийняти громадянство України… Бандерове село було і залишається патріотичним осередком, щоб не вигадували про угринівців окремі, ласі до псевдосенсацій, репортери…
Вінцем торжества історичної справедливості,- вважають в Угринові,- має стати утвердження серед усіх українців, представників кожного з регіонів нашої Держави правдивої оцінки життя та діяльності вірного сина України, безкомпромісного і жертовного борця за її свободу і самостійність – Степана Бандери. Саме тоді прийде час для перезахоронення Національного Героя на Україні. Земляки вірять, що найбільш підходить для вічного спочинку Людини-Символа саме рідна угринівська земля.


27 березня 2010

Ip: 213.109.232.101 Тема: Бандерія
stepanbandera.org
У Стрию відкрили музей сім’ї Бандери
Сьогодні, 1 січня, у 101-у річницю з дня народження лідера ОУН Степана Бандери, у Стрию Львівської області відкрили музей родини Бандери.Музей складається з п'яти кімнат та підвального приміщення.

У 2009 році на капітальний ремонт приміщення на вулиці Львівській, 20, де мешкав юний Степан з батьками, було виділено 50 тисяч гривень з міського бюджету Стрия та 247,8 тисяч перерахувала Львівська ОДА.

Ремонт тривав півроку. Влада здійснила зміцнення фундаменту, гідроізоляцію, заміну вікон і дверей, зовнішні та внутрішні роботи.

Над розробкою і розміщенням експозиційного матеріалу працювали науковці стрийського краєзнавчого музею Верховина.

12 січня 2010

Ip: 213.109.232.101 Тема: Бандерія
У Старому Угринові вшанували пам’ять Степана Бандери

Першого січня традиційно в Меморіальному комплексі Степана Бандери, що в Старому Угринові — рідному селі визнаного громадського та політичного діяча Степана Бандери, відбулися урочистості з нагоди 101-ї річниці від Дня народження Провідника. Віче за участю представників влади Прикарпаття розпочалось з відправлення панахиди за полеглими борцями за волю України. В традиційних заходах, взяли участь голова ОДА Микола Палійчук, голова обласної ради Ігор Олійник, заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Олег Коржак, керівництво Калуського району, народні депутати України Роман Ткач та Зіновій Шкутяк, голова Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Тягнибок, громадськість краю, численні гості з інших областей.

Микола Палійчук, виступаючи перед громадою, зачитав присутнім вітання від Президента України Віктора Ющенка. “Ми вшановуємо незламного борця за державність України, який у час смертельної загрози перетворив національну ідею на зброю. Ми вшановуємо великий український дух, який надихнув вірою й силою сотні тисяч патріотів і повів їх у нерівний бій за честь і свободу Батьківщини. Вони знали, що приречені. Вони знали, що їхня жертва не буде марною. Імперії впали. Справа героїв перемогла. Україна постала як незалежна, соборна, європейська держава. Сьогодні ми живемо на власній вільній землі, ми відроджуємо націю, відновлюємо історичну пам’ять і справедливість. Вірю, що правда об’єднає всіх нас й утвердить у спільному служінні рідному народові. Вічна слава Великому Провідникові, усім, хто боровся й поліг за нас і за Україну”, — йшлося, зокрема, у вітанні, надісланому від Глави держави учасникам Віче.

На родинному обійсті Степана Бандери, незважаючи на дощову погоду, зібралося ветерани Української Повстанської Армії, народні депутати України, керівники області і Калуського району, лідери політичних партій та громадських організацій, жителі села, які поклали вінки і квіти до пам’ятника Лицареві духу й звитяги.

Промовці — голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, народний депутат Зіновій Шкутяк, голова Калуської районної ради Василь Прокопів — називали Степана Бандеру героєм нашої нації, великим сином України, ставили його ім’я в один ряд з такими синами українського народу як Симон Петлюра, Євген Коновалець, Роман Шухевич, між якими існує найтісніший ідейний зв’язок. Народний депутат України Роман Ткач попросив пробачення у Провідника за те, що не все ще зроблено так, як про це мріяв Степан Бандера: “Що далі? Далі — боротьба! Нас горстка, але нас буде багато”, — запевнив Роман Ткач.

Голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський наголосив: “Коли хто говорив про Бандеру, той думав про Україну. Обидві ці назви зливались в одне й те саме. Бандера мав у собі найкращі і найбільші чесноти української нації та народу.

Його можна було безмежно любити або безмежно ненавидіти, й останнє робили не лише московські комуністи, а й російські шовіністи, навіть у таборах примусової праці, бо бачили в ньому ворога московської імперії”.

Так само, як вбивства московськими агентами Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Романа Шухевича — не могли припинити української визвольної боротьби, так само вбивство С. Бандери не поставило на коліна українських націоналістів. Навіть мертвий Степан Бандера надалі залишається найбільшим і найгрізнішим ворогом Москви.

Фотій Володимирський закликав нинішніх поводирів нації: “Нехай вони спробують жити за їхнім прикладом, віддаючи все, як віддали це наші провідники Є. Коновалець, Р. Шухевич, С. Бандера на вівтар боротьби за Українську самостійну державу. Присутні, як і торік сподівалися, що нарешті національний герой Степан Бандера буде удостоєний звання Героя України. Тому часто звучали вигуки: “Бандері — Героя!”.

На урочистому віче з нагоди 101-ої річниці від Дня народження Степана Бандери (на вимогу членів “Свободи”) виступив голова Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Тягнибок. Його виступ, як завжди, був радикальним.

За словами Олега Тягнибока, сьогодні багато можновладців прикриваються іменем Провідника: “Степан Бандера був людиною, яка вміла брати на себе відповідальність. Зараз намагаються перекрутити справжню постать Степана Бандери... Насправді Бандера ніколи не був демократом і віддавав рішучі накази знищувати ворогів української нації. До речі, він навіть слова не говорив про політичну націю... Нація — це кровно-духовна спільнота і мертвих, і живих, і не народжених.

І хто б що не робив, хто б що не говорив, але ми знаємо Бандера — наш герой! Так було, так є і так буде”.


Галина КОГУТ

12 січня 2010

Ip: 213.109.232.101 Тема: Бандерія
 Створюється громадський осередок 'БАНДЕРІЯ'
Приємна звістка надійшла до рідного села Провідника ОУН зі Львова. Старий Угринів став одним із переможців конкурсу мікрогрантів, що був проведений Фондом розвитку громадських організацій 'Західноукраїнський ресурсний центр' (керівник - Василь Полуйко) як компонент програми Міжнародного фонду 'Відродження': 'Посилення громадянського суспільства - 2009'.
Учасниками відбору стали майже три десятки ініціативних груп, що представляли населені пукти, що не мають своєї сільської ради (такою була головна передумова) з галицьких областей.
Відрадно, що поміж переможцями названо проект, запропонований громадською організацією 'Бандерівське земляцтво', яку очолює сільський голова Тарас Федорів: 'Створення громадського осередку 'Бандерія'. Реалізація його здійснюватиметься протягом двох місяців. За сприяння ЗУРЦу планується зібрати та систематизувати довідкову інформації про самобутній мікрорегіон, що тісно пов'язаний із життям та діяльністю Степана Бандери та національно-визвольним рухом ОУН-УПА, підготувати та видати спеціальний випуск часопису 'Бандера, прапор, хоругва, знамено, стяг...', розмістити інформацію про туристичні можливості та інвестиційну привабливість Бандерівського краю в Інтернеті, провести культурно-масові заходи, зокрема, і в селах-побратимах, спрямовані на популяризацію Меморіального комплексу Степана Бандери.
Для виконання поставлених завдань староугринівці мають залучити місцевих волонтерів (насамперед, з числа молоді, депутатів, працівників культосвітніхзакладів), облаштувати належне приміщення, залучити мистецькі колективи, партнери - грантодавці посприяють у придбанні необхідної оргтехніки та виготовленні поліграфічної продукції.
До речі це вже не перший подібний успіх угринівської громади: у минулому році Старий Угринів ввійшов до числа переможців обласного огляду-конкурсу населених пунктів кращого благоустрою та громадського порядку, завершується виконання проекту ГО 'Бандерівського Земляцтва', підтриманого управлінням туризму ОДА щодо створення туристичного центру при музеї С.Бандери, перебувають на розгляді ряд інших проектів, розроблених активом Середньоугринівської сільської ради. Земляки Національного Героя України намагаються творчо підходити до пошуку альтернативних джерел ресурсів для розвитку громади.


24 листопада 2009

Ip: 93.170.64.101 Тема: Бандерія
Туристичний інформаційно-консультативний центр
«Батьківщина Бандери»
п р о п о н у є
відвідати відновлену родинну хату Бандерів,
Історико-меморіальний музей Степана Бандери (Старий Угринів),
Угринівський музей ім. родини Марчаків (Середній Угринів),
Музей УПА «Чорний ліс» (Грабівка),
Музей «Бойківська хата» (Бережниця);
ознайомитись із пам»ятками Бандерії:
пам»ятник Степану Бандері,
капличка Покрови Пресвятої Богородиці,
церква В»їзду Господа в Єрусалим,
Меморіал Бандерів на сільському кладовищі (Старий Угринів),
Останній бункер проводу ОУН-УПА Калущини,
пам»ятник Ярославу Мельнику «Роберту» (Бережниця),
пам»ятник Степану Бандері (Грабівка),
капличка на місці загибелі повстанського лікаря «Береста» (Завій),
«вишивана» церква Архистратига Михаїла (Середній Угринів),
«Цілюще джерело» (Петранка);
здійснити екскурсію родинними місцями Бандерів, стежками бойової слави УПА;
взяти участь у культурно-масових заходах:
кінна «Бандерія», Угринівські фестини (12 липня),
Кубок Бандери з футболу (14 жовтня), «Бандерівська ватра» (18 листопада),
освячення джерела (9-й четвер), святкових та ювілейних акціях
(1 січня, 30 червня, 24 серпня, 14-15 жовтня);
придбати цікаві видання, оригінальні сувеніри;
відпочити на природі (річки Лімниця, Луква, Бережничка, лісові масиви, племінна
пасіка»Карпатська бджола»): тури вихідного дня, молодіжні табори, кінні,
велосипедні прогулянки, проживання у «зелених» оселях, проведення
семінарів та конференцій на базі Меморіального комплексу Степана Бандери.

Приймаються індивідуальні та колективні замовлення.
Забезпечуємо різнобічний супровід, надаємо транспортні
та інші супутні послуги.

Наші координати: вул. С.Бандери, 48, с. Старий Угринів,
Калуський район, Івано-Франківська область,
Тел. 8 03472 97 5 10, 97 5 17, 8 067 339 74 03.





28 серпня 2009

Ip: 93.170.64.101 Тема: Бандерія

«Б А Н Д Е Р І Я»

Фестиваль з такою назвою планують

вперше провести земляки Степана Бандери

  Степан Бандера народився в благословенній богом місцині на околиці «Чорного Лісу». На протязі десятиліть тут сформувався свій мікроменталітет, тут добре збережені барвисті обряди й традиції. Зокрема, для мешканців Бандерівського краю притаманне надзвичайне свободолюбство, адже ще в часи Хмельниччини тут діяли проти поляків загони на чолі зі священиком з Грабівки о. Іваном.

Стати ще однією цеглиною у величний символічний монумент пам»яті Національного Героя України – Степана Бандери, відкрити Україні і світові цей край – Бандерію, за задумом ініціаторів, має  новий фестиваль, в ході якого відбудуться концерти патріотичної пісні, виставки, презентації, конкурси та інші численні атракції, найцікавішою серед яких має стати кінна «бандерія».  

Старий Угринів  Калуського району – це своєрідний заповідник бандерівського руху, історією звитяги дихає кожна вулиця, кожний закуток села.  Вже майже двадцять років функціонує історико-меморіальний музей С.Бандери, який напередодні збагатився родинним будинком Бандерів, новими експозиціями. Вагому інформацію для роздумів несуть відвідини пам'ятних місць села: церкви В'їзду Господа в Єрусалим (де служив о.Андрій Бандера), стара сільська школа (місце народження Миколи Саєвича, пам'ятний знак у 'Медвіцькому'- тут відбувся останній нерівний бій повстанського проводу Калущини у листопаді 1950р., братська могила жертв 'Червоної мітли' 1944р. на сільському цвинтарі, тут же знаходяться поховання матері, сестри, діда Провідника Бандери.

  Багатими на історичні місця є й сусідні села. В  Бережницi народився ще один вiдомий учасник визвольного руху – провідник ОУН -УПА Карпатського краю  'Роберт' (Ярослав Мельник), кілька років тому йому встановлено пам»ячник, поряд церква, в якій служив о. Андрій – на ній меморіальна дошка, також у селі діє громадський  музей  «Бойківська хата». Завій та Грабівка – були тереном активних дій ОУН-УПА: на місці загибелі повстанців (лікар «Берест» з побратимами) побудовано  капличку, ряд пам»ятних знаків встановлено у Грабівці, тут розгортає свою діяльність музей УПА «Чорний ліс». Добре збережені бойківські традиції в Петранці Рожнятівського району (колишній Угринів- Слобода), зацікавити туристів можуть і тутешні соляні джерела. Середній Угринів може похвалитись старовинною церквою Архистратига Михаїла, вишиваним іконостасом і внутрішнім оформленням храму УГКЦ, музеєм ім. родини Марчаків. Та й природа тут просто казкова: лiси, ставки, річки Луква, Бережничка, неподалік - найчистiша в Європi рiчка Лiмниця!

 Саме вказаними населеними пунктами пролягатиме маршрут основного дійства майбутнього фестивалю – кінної бандерії.

Історична довідка: БАНДЕРІЯ (від лат. banderium - знамя). Кінний загін, що виставлявся в Угорщині дворянами, при чому кожен дворянин йшов під власним прапором за своїм керівником. (Джерело: Словник іншомовних слів. Чудінов А.Н., 1910р.)

Військовий устав Стефана Святого зобов»язував усіх великих землевласників, включаючи духовних, виставляти відповідні їхнім володінням бандерії.Розрізняли бандерії: королівську,банів  угорської корони (вищих чинів королівства, напр. палатина, бана Кроації, воевод,  прелатів, світських вельмож, комітатів и королівських вільних міст. Турецьке панування турків знищило такий порядок, але й надалі  в урочистих випадках (напр., при коронації, прийомі високих осіб и т. д.) з комітатів депутації  вершників носили назву Бандерій.  нциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона).

Аналогічні бандерії  існували і в середньовічних  Франції та Англії, але там їх формувало купецтво.

У 1930 році в Калуші його в черговий раз заарештувала польська поліція. Можна сказати, що причиною стало дотримання саме цієї точки Закону. Підставою була організація бандерії - несподівано оригінальної (кінної) зустрічі-вітання з нагоди відвідин міста митрополитом Андреєм Шептицьким...Польська поліція володіла певною оперативною інформацією про наміри кіннотників на чолі з Степаном організувати таку акцію. Тому перед Калушем було зібрано досить велике число озброєної польської поліції, щоб не допустити до місця Богослуження зорганізованих вершників. У вирішальний момент протистояння С. Бандера дає чіткий наказ: «ґалопом!», - і його група прорвала польську заставу та вчасно з'явились біля трибуни для привітання Митрополита. За точність сина поплатився і батько, о. Андрій (виступав на трибуні після завершення масової Служби Божої), - після його промови «гуманна» окупаційна поліція заарештувала

2 березня 2009


1


  Закрити  
  Закрити