Форум Старого Угриньового

Теми для публікацій та розмов


Бандерія
12 червня 2010 (адм.)

ОГОЛОШЕННЯ!
12 червня 2010 (адм.)

Новини
24 лютого 2010 (журн.)

Політика і влада
12 січня 2010 (доп.)

Угриновія
20 грудня 2009 t.fedoriw (краєзнавець)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 213.109.232.101 Тема: Новини
ЗАЯВА
Громадської організації
«Бандерівське земляцтво»
Другий тур виборів Президента України, що відбувся 7 лютого 2010р. був надзвичайно важливою подією в житті нашої Держави. Складним був вибір, який було необхідно зробити і для земляків Степана Бандери, адже більшість староугринівців, або були колись активними учасниками національно-визвольного руху, або є нащадками вояків ОУН-УПА чи їхніх репресованих родичів. Загроза втрати святих цінностей, за які віддавали свої життя кращі сини й дочки українського народу: незалежність, українська мова, право на власну історію завжди є особливо актуальною під час виборів. Драматизму додавали непоодинокі культурно-масові заходи, що проводились на родинному обійсті Провідника ОУН, що, здебільшого, перетворювались організаторами на відверті мітинги на підтримку того чи іншого кандидата. Непросто звичайному селянину достеменно розібратись у величезному потоці інформації, замішаному на значній долі дезінформації, а часто й звичайному поливанні брудом опонентів.
Щодо конкретних цифр. Результат діючого прем»єр-міністра по Старому Угринову, між першим і другим туром, потроївся, що свідчить про надзвичайну ціну для староугринівців тих національних цінностей, які проголошувала у своїй передвиборчій програмі Юлія Тимошенко. Абсолютна більшість місцевих жителів , попередньо не будучи ярими прихильниками БЮТу, проголосували за кандидата від цієї політсили заради збереження української України. Хоч це, напевно, не дуже подобається любителям політичної екзотики, які вирішили зобразити певну, плакатно-пропагандистську картину на угринівському грунті, Старий Угринів не відзначився надзвичайними результатами на користь ні одного, ні іншого з кандидатів-лідерів. У Калуському районі є села, де більш вагому підтримку здобув В.Янукович, є й населені пункти, де перемога Ю.Тимошенко була набагато яскравішою. Угринівські результати не ні в чому унікальними. Добре чи погано це – наразі нам невідомо. Такими є реалії. Прості люди Угринова не настільки обізнані в тонкощах політичних інтриг, вони робили свій вибір чесно й відповідально6 за кращу Україну. Хтось вирішив, що велич для України здобуде один кандидат, а хтось повірив у іншого. Та найвищим імперативом для кожного угринівця, безумовно, була Україна та її Незалежність.
Вибори відбулись. Очевидно, що більшість прикарпатців, у тому числі і угринівці не зовсім задоволені їхніми результатами. Однак, здивування односельців Степана Бандери викликає той ажіотаж, який здійнятий окремими поважними періодичними виданнями навколо нашого села у перші після електоральні дні та тижні. Можна зрозуміти прагнення журналістів «підігріти» читацький інтерес «гострими й унікальними фактами» на кшталт зображення атмосфери суцільного хаосу й взаємної ворожнечі, твердження про складання й розповсюдження списків тих, хто проголосував не за того, що більшість кандидата, образи й конфлікти через розбіжності у симпатіях до політиків між сусідами та родичами, поширення чуток про підкуп виборців, припущення про можливі репресії стосовно Старого Угринова з боку новообраного керівника Держави, незрозумілі прогнози про новітні колгоспи, конфіскації майна чи землі.., але бурхливі фантазії авторів таких супероригінальних дописів мали б обмежуватись елементарною логікою, етичними нормами; інтерпретація зібраних під час підготовки «репортажів» матеріалів, мала б, як мінімум, відповідати загально прийнятими уявленням про достовірність та звичайну порядність. Вкладаючи в уста конкретних угринівських людей чи навіть вигаданих персонажів (а трапляються й такі) слова про зброю під стріхою, вила у сінях, бункер у підвалі кожної хати, описуючи жителів села як напівп»яних, взутих у кірзові чоботи, куфайку та кізяки з гноєм, журналісти, можливо мимоволі, творять образ земляка Бандери: соціально деградований, малограмотний селюк-абориген.
Вважаємо публікації в газетах та численні інформації у Інтернеті про наше село абсолютно недостовірними. Навряд чи багатьом людям зі Сходу чи Півдня України після такого довільно-зневажливого опису родинного села Національного Героя України, нещодавньо вшанованого найвищою нагородою нашої країни, захочеться відвідати Меморіальний комплекс його імені, заглибитись у вивчення історії визвольних змагань після таких примітивно-заштампованих газетних матеріалів.
Український народ уже неодноразово доводив, що він набагато мудріший за так званих «політиків», які ладні пересварити і облити брудом всіх і вся, щоб тільки мати черговий привід похвалити себе улюблених. Вибір кожного з угринівців – це його особиста справа, відповідати буде кожен перед своїм сумлінням. Час усе розставить на місця. Колись стане зрозуміло, хто був ближчий до істини, а хто помилявся. Український народ не зламала кількасот літня неволя, репресії, голодомори, переживе наша нація теперішнє лихоліття. За конкретними, корисними для української справи ділами, а не за улесливими словами й обіцянками історія дасть оцінку кожному з керманичів України. Всупереч усім стереотипам і сумнівам угринівці приймають вибір, який зробила Україна й щиро бажають успіхів новообраному Президенту України в утвердження нашої державності, піднесенні добробуту громадян, престижу України і українців у цьому мінливому і неспокійному світі.
Голова ГО «Бандерівське Земляцтво», Тарас Федорів


24 лютого 2010

Ҳ
мсц
Тема: Новини

         Вшанували репресованих односельці Бандери

Старий Угринів з навколишніми селами називають Бандерівським краєм. На жителів цієї округи впали найбільш жорстокі комуно-більшовицькі репресії.
Особливо безжалісно розправлялась окупаційна влада із земляками національного героя України – Бандери. Зокрема, нелюдських репресій зазнали всі рідні Степана. Далі влада взялась за його односельців. Більше шести десятків чоловік староугринівців полягли зі зброєю в руках у боротьбі за волю України. Побої, грабунок і безправ»я стали для Угринова нормою. Кілька сімей було депортовано ще у 1940 та 1947р. Та особливо чисельними були жертви каральних акцій у 1950р., відразу після Водохрестя, у люті йорданські морози з рідних місць було вивезено більше 50-ти родин, майже чверть населення. Земляків Провідника розкидали по найвіддаленіших куточках СРСР, при цьому намагались селити поблизу не більше однієї-двох родин, щоб колишні односельчани не могли підтримувати між собою жодних контактів.
У неділю, 14 лютого 2010р. у Старому Угринові – родинному селі Провідника ОУН Степана Бандери відбулись заходи, приурочені 60-тим роковинам масової депортації місцевих жителів до Сибіру.
У сільській бібліотеці було розгорнуто книжкову виставку «Торкнімося серцем власної історії». Напередодні, до сумного ювілею було оформлено альбом спогадів репресованих під назвою «Пережито…».
Після Служби Божої настоятель староугринівської церкви В»їзду Господа в Єрусалим о.Яросав Мельничук відслужив панахиду за всіма, хто не діждався омріяної свободи, склали свої голови у збройній борні чи померли на чужині: від тюремних знущань чи підневільної праці. Зокрема, у перші роки заслання згинули на чужині Василь Гриців, Петро Прокопів, Олена Худик, Юстина Мацейків…
Продовжились урочистості концертом-реквіємом «У пам»яті натомленій сплива Святої правди голос наш», підготовлений працівниками закладів культури Старого Угринова (Алла Федорів, Галина Воробець, Ярослава Паньків) за активної участі місцевих аматорів сцени, особливо молоді. Перед заповненим вщерть залом, у якому, до речі, напередодні, зусиллями сільської ради, було відновлено опалення та проведено ремонт виступили Марійка Федорів, Мар»яна Якимович, Мар»яна Перегіняк, Люба Поступальська, Наталія і Тетяна Васютяк, Уляк Тетяна, Марія Андрійчук, Надія Фіртась та інші. Провели програму Тетяна Поступальська та Надія Худик.
Завдяки співпраці зі львівським Західно-українським ресурсним центром у Старому Угринові реалізовується проект зі створення громадського осередку «Бандерія» серед завдань якого збереження історико-культурною спадщини унікального мікрорегіону, створення передумов для соціально-економічного розвитку Бандерівського краю як туристичного центру. У рамках цієї програми одним із перших кроків стало облаштування й урочисте освяченні та відкриття у Народному Домі Старого Угринова відповідного приміщення, де відбуватимуться зустрічі старожилів, ветеранів національно-визвольної боротьби, краєзнавців, надаватимуться консультації, формуватиметься база даних про туристичну інфраструктуру малої батьківщини Степана Бандери.
Зі щирими вітаннями до колишніх спец поселенців звернувся сільський голова, голова громадської організації «Бандерівське Земляцтво» Тарас Федорів, який запевнив, що й надалі сільська влада піклуватиметься про кожного хто пережив комуністичні репресії, сприятиме дослідженню та популяризації історії рідного краю, особливо у молодіжному середовищі. Здобутком угринівської громади, до певної міри, є підписання врешті-решт довгоочікуваного Указу Президента України при присвоєння Степану Бандері звання Героя України, адже з цього приводу до Києва було направлено кілька звернень, у тому числі, спільну петицію кільканадцяти сіл-побратимів, видано книги й газети, проведено масштабні, поміж ними й міжрегіональні, культурно-масові заходи, підготовлено десятки публікацій та виступів у пресі, з минулої осені при музеї С. Бандери, за сприяння управління туризму Івано-Франківської облдержадміністрації було відкрито Туристичний інформаційно-консультативний центр «Батьківщина Бандери» . Напевно, не випадково, під час недавнього відвідання історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові, роблячи запис у книзі відгуків Президент висловив окрему подяку саме громаді земляків Провідника.
З майже трьох сотень спец поселенців, на даний час, у рідному селі проживають всього трохи більше двох десятків. Втративши в Сибіру здоров»я, витримавши численні переслідування та недовіру, що мали місце у радянські десятиліття, ці люди завжди жили з вірою в Україну, з величезним піднесенням зустріли проголошення її державної незалежності.
Завідувачка сільської бібліотеки
Старого Угринова Галина Воробець




16 лютого 2010

Ip: 213.109.232.101 Тема: Новини
'Ватра слави' запалала по всій області (фото)

На Прикарпатті вшанували борців за незалежність України. Так, 29 січня у всіх населених пунктах області відбулася громадсько-патріотична акція «Перехрестя пам'яті і чину». Дана акція булла присвячена присвоєнню Провіднику ОУН Степану Бандеры звання Героя України та 92-й річниці бою під Крутами.
У заході, який розпочався із віче, що проходило на території історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові, взяли участь делегації з усіх районів області та міст обласного підпорядкування.

Відкриваючи віче голова облдержадміністрації Микола Палійчук зазначив, що громадськість краю не один рік очікувала на присвоєння Степану Бандері звання «Герой України». «В непрості для України останні п'ять років в наших душах і в нашому небі просто витало питання: «Коли? Коли держава відважиться сказати про Степана Бандеру, що він -герой!». Прикро, але доходило уже до політичних спекуляцій. І не заради рейтингів, не заради самоутвердження, справді український, Президент Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України. Підписав тоді, коли ніхто не зможе йому закинути і слова про те, що зроблено все це заради політичної вигоди.
Переконаний, що не нащадки, а ще наше покоління зрозуміє ціну втраченого і складе вдячність за здобуте. Тому що тільки історична пам'ять дає народові шанс на майбутнє. Ніхто уже не зможе нав'язати нам суспільне безпам'ятство.»,- відзначив голова облдержадміністрації.
На віче виступив й онук Провідника ОУН, Степан Бандера, який продемонстрував громаді орден, яким держава нагородила його діда. «Я тільки жалкую про одне в цій всій історії. Жалкую про те, що тут є тільки одна «зірочка», бо насправді тут їх повинно бути тисячі, якщо не мільйони. Зірочка для кожного кого звуть бандерівцем. Від хлопця, який воював в карпатських лісах в рядах УПА до того хлопця, якого називають бандерівцем на Донбасі тільки за те, що він говорить українською мовою. Їм всім належить це високе звання «Героя України»», відмітив Степан Бандера. Онук Провідника ОУН повідомив присутнім, що родина прийняла рішення, що орден буде зберігатися в музеї С.Бандери в Старому Угринові. Однак спершу він помандрує за кордон, де з ним ознайомляться інші живі родичі великого українця. Спершу його побачить дочка Провідника Леся Бандера, що мешкає у Торонто, а також інші онуки, котрі проживають в Канаді та Німеччині. Після цього кожен відвідувач музею в Старому Угринові зможе побачити його. «Цей орден повинен працювати. Дід Бандера хотів би цього», – наголосив онук. На віче онук Степан Бандера молодший був нагороджений Почесною відзнакою Івано-Франківської обласної ради '100-річчя від дня народження Головного провідника ОУН Степана Бандери'. Напередодні таку ж обласну відзнаку отримав журналіст Вахтанг Кіпіані за документальний фільм про Бандеру до проекту 'Великі українці'.
«Ми сьогодні на своїй землі. Ми повинні цю землю берегти. Це наша земля й ми повинні бути на ній господарями. Цей приклад нам показав Степан Бандера»,- сказав звертаючись до присутніх голова обласної ради Ігор Олійник. Також голова обласної ради привітав усіх із тим, що Президент України Віктор Ющенко видав Указ, про надання воїнам ОУН-УПА статусу учасників боротьби за незалежність України.
По завершенні віче була запалена «Ватра слави» , вогонь від якої у лампадках повезли по всіх населених пунктах районів області, де їх було встановлено на могилах борців за незалежність України.

31 січня 2010

Ip: 213.109.232.101 Тема: Новини
Офіційне Iнтернет-представництво Президента України
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 46/2010
Про присвоєння С.Бандері звання Герой України

За незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Держави БАНДЕРІ Степану Андрійовичу – провідникові Організації українських націоналістів (посмертно).

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

20 січня 2010 року

Адреса цієї сторінки: http://www.president.gov.ua/documents/10353.html

22 січня 2010

Ip: 213.109.232.101 Тема: Новини
 ГРАНТ ВІД  ПРЕЗИДЕНТА

На початку року
управлінням у справах сім'ї та молоді
обласної державної адміністрації
було опрацьовано шість проектів для
участі в конкурсі на одержання
грантів Президента України для
обдарованої молоді та 26 лютого 2009 року
направлено їх в Міністерство України
у справах сім'ї, молоді та спорту.
Розпорядженням Президентам України
від 16 грудня 2009 року №293/2009 Про
призначення грантів Президента
України для обдарованої молоді на 2010
рік з метою реалізації значущих
творчих проектів у соціальній та
гуманітарній сферах призначено на 2010
рік гранти Президента України для
двох обдарованих молодих людей
області: ДРАПУЛІ Наталії Василівні на
реалізацію проекту Створення
молодіжного туристичного центру в
рідному селі Степана Бандери Старому
Угринові - 65 тисяч гривень

18 грудня 2009


1


  Закрити  
  Закрити