Вопросы-ответы Интервью Все записи

... 9 ...

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Біля нашого будинку по вулиці Ювілейній, 11 квітує ряст...

РЯСТ ПОРОЖНИСТИЙ
ХОХЛАТКА ПОЛАЯ
CORYDALIS CAVA (L.) SCHWEIGG. ET KOERTE


Родина Руткові

Квітки рясту порожнистого зібрані в довгі китиці. Віночок їх пурпурового, рожевого, бузкового і білого кольору, неправильний, з чотирьох пелюсток, верхній з яких має шпорку. Чашечка майже непомітна. У шпорці міститься нектар, дістати який можуть лише комахи з довгими хоботками: метелики і деякі бджоли. Рослина багаторічна, з підземною порожнистою яйцевидною бульбою і 2 — 3 листками, розсіченими на клиновидні, спереду зубчасті частки. Плід — коробочка, майже в 3 рази довша за квітконіжку.

Типова рослина тінистих широколистих лісів. Найчастіше її можна побачити в дібровах, росте і серед чагарників. Для свого розвитку потребує багато світла, з’являється рано навесні, коли дерева ще безлисті.

Поширений майже по всій Україні, за винятком лівобережних степових районів і Криму. На півдні трапляється значно рідше.

Подекуди ця чудова декоративна і цінна лікарська рослина зникає. Квітки зривають для букетів, а це перешкоджає розвитку рослини, гальмує природні процеси поновлення рослин.

8 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

РОДОМ ІЗ СКАЛИВАТКИ

Маломуж Микола Григорович — колишній Голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України.

Народився 23 вересня 1955 року в селі Скаливатка Звенигородського району Черкаської області. Українець.

Армійську службу проходив в «учебці» під Москвою. Тут готували спецпідрозділи для охорони ставки Верховного головнокомандування на випадок ядерної війни. Відслуживши, 1975 року повернувся у Звенигородку.

У 1982 році з відзнакою закінчив Київський державний університет імені Т. Г. Шевченка. За фахом — юрист.

З грудня 1983 року — служба в органах державної безпеки України на оперативних і керівних посадах.

За даними українських ЗМІ, 1991 року, коли голова українського КДБ Микола Голушко (майбутній керівник російської Федеральної служби контррозвідки Росії) виїжджав з Києва до Москви, він намагався вивезти з країни списки осіб, що працювали під прикриттям. Кажуть, що саме завдяки Миколі Маломужу ці плани зірвалися і картотека залишилася в Україні. З початку 1990-х років Микола Маломуж почав працювати по лінії протидії міжнародним терористичним угрупованням.

З грудня 1998 року — заступник Голови Державного комітету України у справах національностей та релігій. На цій посаді:« за сумлінну державну службу і значний особистий внесок у захист конституційних свобод і прав громадян »


отримав Орден Святого Станіслава IV ступеня з врученням йому Офіцерського Хреста.

3 квітня 2005 року Указом Президента України призначений Головою Служби зовнішньої розвідки України.

Звільнений з цієї посади Указом Президента України від 18 червня 2010 р.  Того ж дня Янукович підписав Указ про призначення Миколи Маломужа Радником Президента України (поза штатом).

11 жовтня 2010 року Президент підписав Указ Про звільнення М. Маломужа з військової служби. 

Одружений, має сина і доньку.

Примітки
? Пресс Центр — Український розвідник номер один
? Українська Розвідка — МИКОЛА ГРИГОРОВИЧ МАЛОМУЖ

* Бурій В. Голова Служби зовнішньої розвідки України / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2009. - 16 січ. - С. 4.

8 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ВІН МЕШКАВ І ПРАЦЮВАВ У ВАТУТІНОМУ!

Миха?йло Григо?рович Іва?нченко (* 18 листопада 1923) — український письменник, поет, художник і краєзнавець. Член НСПУ (від 17.04.2007), лауреат премії ім. В. Симоненка.


Біографія

Народився 18 листопада 1923 року у селі Гусакове на Звенигородського району Черкаської області. Пережив Голодомор та втрату батька (сотника Вільного козацтва 1918–1919 рр.), репресованого і розстріляного у 1938 році.

Михайло змалку спізнав тяжку хліборобську працю, став свідком “розкуркулення” та “колективізації”, ледве вижив у Голодомор 1932 – 1933 років. Тоді в муках загинуло 286 односельців, а серед них – сестричка Оля та дід Софрон (усім їм Михайло Іванченко 1990 року на кладовищі Гусакового поставив монумент).

Михайло мріяв навчатися в художній школі. Малював змалку. “Непокомсомолений син ворога народу” захоплювався й поезією. У віршах про вільних козаків згадував і місцевого отамана Сокола.

 Батьківщина Іванченко М. с.Гусакове

До початку радянсько-німецької війни навчався в Тальнівському агротехнікумі. Після невдалої евакуації технікуму повернувся до рідного села. Арештований поліцаями влітку 1942 року, відправлений у заґратованому вагоні до табору праці поблизу Данії. За втечу сидів у тюрмі в Клоппенбурзі, потім арбайттабір цегельні у селищі Шаррель.

Співрацював з підпільниками ОУН (СУМ). Публікував вірші в часописах «Дозвілля», «Українська дійсність» та «Голос». Навчався заочно українознавства в Українському технічному господарському інституті (м. Подєбради, Чехія), служив у Радянській армії.

1947 року військовий трибунал за антисталінські та антикомуністичні вірші в емігрантських часописах засудив його на 10 літ заполярних таборів. Слідчий підхопив визначення гестапівського колеги, і Михайла погнали по штрафних та режимних зонах ГУЛАГу з тавром “склонєн к пабєґу”.

Син вільного козака не раз вмирав і воскресав на “501-й стройкє” залізниці.

Відбував покарання по штрафних та режимних зонах з вояками УПА, кубанськими та донськими козаками.

Звільнили його 1953 року. Врахували заліки робочих днів (за виконання норми на 150% знімали 2 дні терміну).

По звільненні працював художником кінотеатру “Полярник” у Салехарді.

Сталінські табори та багатолітні переслідування не давали можливості реалізуватися творчому генію Михайла Іванченка. Після звільнення працював під «гласним і негласним наглядом» художником-оформлювачем.Закінчив заочний курс малюнка і живопису Московського народного університету мистецтв. Шість разів Михайла Іванченка як неблагонадійного звільняли з роботи. П’ять разів знімали його картини з виставок, викидали родину з відомчої квартири. Публікував краєзнавчі дослідження в українських часописах “Наша культура” та “Наше слово” (Польща), зрідка в районній газеті. Захопився краєзнавством та міфологією.Лише за “перебудови” він видав свою першу книжку – “Дивосвіт прадавніх слов’ян” (Київ: Радянський письменник, 1991). У роки незалежності побачили світ його збірки поезій “Полиновий квіт” (Київ, 1998), “Бунчук вітрів” (Київ, 2001), “Осіннє чересло” (Київ: Ратибор, 2007), “Крицеве стремено” (Київ: Ратибор, 2009) та книга “Таємниця нашої прадавнини” (Київ: Молодь, 2000). Михайло Іванченко – член Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, один з організаторів НРУ та “Просвіти” на Звенигородщині й часопису “Тарасове поле”. Багато публікувався в часописах “Звенигора” та “Думка”. Роман-хроніку “Дума про Вільних козаків” 2006 року випустило у світ видавництво ім. Олени Теліги. 2008 року у видавництві “Відродження” побачили світ “Новели неволі”. В 2010 році надрукована книжка “Остарбайтерський вир”, а в 2012 році – “Сурма і меч”. У рукописах письменник має ще автобіографічні романи, історичні повісті, вірші, гуморески, літературознавчі та мистецтвознавчі дослідження. Але не вистачає коштів, щоб видати свою спадщину. 20 квітня 2007 року Михайла Іванченка прийняли до Національної спілки письменників України.

 

Зараз Михайло Григорович хворіє, підступили недуги, даються взнаки роки: в 2013 році буде відзначати 90-ліття.

 

Роман-хроніку “Дума про Вільних козаків” (Київ, в-во ім. Олени Теліги, 2006), вже було відзначено Літературною премією ім. Василя Симоненка. Сталося це 2007 року. І ось – ще одне підтвердження значущості праці Михайла Іванченка – Літературна премія ім. Юрія Горліса-Горського Історичного клубу “Холодний Яр”.

Літературна діяльність

Видав науково-популярні книги:
«Дивосвіт прадавніх слов'ян» — Київ: Радянський письменник, 1991.
«Таємниця нашої прадавнини» — Київ: Молодь, 2000.
«Дума про вільних козаків» — Київ: Видавництво ім. О. Теліги, 2006.
«Новели неволі» -Дрогобич;видавнича фірма «ВІДРОДЖЕННЯ» 2008.http://ruthenia.info...
«Остарбайтерський вир» -Дрогобич;видавнича фірма «ВІДРОДЖЕННЯ» 2010.http://ruthenia.info...
«Сурма і меч» -Дрогобич;видавнича фірма «ВІДРОДЖЕННЯ» 2012.http://ruthenia.info...

Вийшли у світ збірки поезій: «Полиновий квіт» (Видавництво СПУ, 1998), «Бунчук вітрів» (К., 2001), «Осіннє чересло» (К., Ратибор, 2007 р.). Більш як 500 статей різного характеру та до різних видань, зокрема в 'Український засів'. Відновив, як редактор, альманах «Плуг», започаткований С. Пилипенком ще у 1922 році.

У рукописах має романи, повісті, новели та інші твори.

Художня діяльність

Виявив себе Михайло Іванченко і як художник. Перші його роботи ще в зоні порвав оперуповноважений… У моїй оселі зберігаються прекрасні роботи художника, виконані вже коли йому було далеко за 80-ть, зокрема, портрети творців Вільного козацтва Никодима Смоктія, Семена Гризла та Грицька Іванченка. Став Михайло Іванченко одним із героїв фільму “Вільне козацтво” Національної телерадіокомпанії (2009).

На Всесвітньому симпозіумі “Голодомор-33”Михайло Іванченко першим виставив свої малюнки про ту жахливу пору. Його дослідження помістили Володимир Маняк та Лідія Коваленко у книзі “Голод-33”(Київ: Радянський письменник, 1991) та Асоціація дослідників голодоморів у книзі “Голодомори в підрадянській Україні” (Київ – Львів – Нью-Йорк, 2003).
Роботи Іванченка

Князь Володимир Великий, 1980
 Іванченко 01.JPG 

Портрет Гриць олія , 1971

Портрет Наталя олія, 1974.

Автопортрет олія , 1977

Портрет олія , 1956

Жито олія, 1980

Лада олія , 1980

Нагороди і літературні премії
М. Г. Іванченко є лауреатом літературної премії Черкаської обласної організації НСПУ імені Василя Симоненка січень 2008 р.,
Лауреат Літературної премії ім. Юрія Горліса – Горського історичного клубу «Холодний Яр» 14 жовтня 2012 року.
Грамота від об'єднання Рідновірів України 24 серпня 7509 літа.



 Лауреат премії Василя Симоненка

 

Лауреат премії Горліса-Горського





Бурій В. Лауреат Симоненківської премії Михайло Іванченко // Бурій В.М. Вибрані розвідки, статті та замітки. - Черкаси : Вертикаль, 2008. - С. 32.
Бурій В. Знай наших! / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2012. - 16 лист. - С. 4.
Бурій В. Нові книги земляків / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2008. -12 груд. - С. 4.
Бурій В. Михайлові Іванченку - 80 / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2003. - 21 лист. - С. 4.
Бурій В. Михайло Іванченко / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 1998. - 5 верес. - С. 4.
Бурій В. Краєзнавець, письменник, художник / Валерій Бурій // Шевченків край. - 1998. - 18 лист. - С. 3.


8 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ДЕНДРОФЛОРА ВАТУТІНОГО І ЙОГО ОКОЛИЦЬ

ЛІЩИНА

Ліщина горіхова в дикій природі
росте в Південно-Східній Європі,
Малій Азії, на Кавказі. У нас вона
цілком зимостійка, посухостійка і жа-
ростійка. Вирізняється ця ліщина та-
кож винятковою довговічністю — у
дендропарках чудово ростуть екземп-
ляри, яким близько ста років.
16 «Дім.сад.город» №9
Ліщина горіхова, або ліщина дере-
воподібна, ліщина ведмежа (Corylus
columa L.), — це столітнє дерево, яке
сягає у висоту 10 м, а за сприятливих
умов — до 20 м. Пагони жовтувато-сірі,
залізисто-опушені. Листки чергові,
широкояйцеподібні або еліптичні, зав-
довжки 7—12 см і завширшки 5—9 см,
із загостреною верхівкою і серце-
подібною основою, двопилчасті до
дрібнолопатевих. Тичинкові
квітки у багатоквіткових
звисаючих сережках до 12 см
завдовжки. Горіхи довгасто-
яйцеподібпі, до майже ку-
лястих, 1,5—2 см завдовжки,
по 2—8 шт., з товстим де-
рев'янистим оплоднем, ото-
чені довгою, дзвонико-
подібною, розсіченою на
вузькі частки пліскою, ма-
сою близько 1 г.
Плоди ліщини горіхової
за розміром майже не пос-
тупаються горіхам ліщини
звичайної, але мають
міцнішу шкаралупу і
зібрані у великі супліддя, що
складаються з багатьох
горіхів, обгортки яких зрос-
лися. Плоди добірних форм
деревоподібної ліщини, які
називають левантійською
ліщиною, вирізняються ви-
сокими смаковими якостя-
ми. Вони містять багато
жирів, білків і вуглеводів, не
стають згірклими протягом
двох років зберігання, тоді
як, наприклад, смак ядер во-
лоських горіхів швидко
погіршується при зберіганні.
Отже, за наявності дос-
татньої площі ведмежу ліщину мож-
на з успіхом вирощувати як
горіхоплідну культуру. Дерево такої
ліщини дає 10—30 кг горіхів, а в
столітньому віці — до 150—200 кг.
До речі, їх з успіхом застосовують
в озелененні. Могутні дерева мають
чудовий вигляд у поодиноких і гру-
пових паркових насадженнях і особ-
ливо розкішний — в алейних. Кра-
сиві супліддя, що складаються з
плодів, які зрослися, звішуються з
гілок, надаючи рослинам незрівнян-
ної краси й оригінальності.
ДЕРЕВО ДЛЯ МАЛИХ ДІЛЯНОК
Більшість садівників-аматорів ма-
ють досить невеликі земельні ділян-
ки, тому ліщина горіхова дає їм мож-
ливість вирощувати фундук. Кущі
фундука потребують не меншої площі
живлення, ніж яблуня на насіннєвій
підщепі. І для того, щоб розмістити
кілька кущів, які забезпечуватимуть
нормальне перезапилення і гарне пло-
доношення, необхідно виділити до-
сить багато такої дефіцитної на неве-
ликій ділянці площі. Тут на допомогу
і приходить ведмежа ліщина, яка не
дає порослі. Використовуючи її як
підщепу, а сорти фундука як прищепу
можна виростити відмінні штамбові
саджанці, що займатимуть у садку в
кілька разів менше місця, ніж зви-
чайні кореневласні багатостовбурні
кущі фундука.
РОЗМНОЖЕННЯ ТА ДОГЛЯД
Щеплення фундука на ведмежу
ліщину роблять у червні методом
окулірування. Одно-дворічні окулі-
ровані саджанці придатні для висад-
жування на постійне місце.
Ми розмножуємо ліщину горіхову
висівом свіжозібраних плодів, обчи-
щених від пліски. Слід враховувати,
Плодоношення ведмежої ліщини.
що підсушування горіхів і пізні строки
висіву можуть призвести до 'мертвих
посівів', коли сходи з'являються тіль-
ки наступної весни.
Догляд за молодими сіянцями і до-
рослими рослинами полягає в боротьбі
з бур'янами, поливі в посушливі періоди
вегетації. При пересаджуванні рослини
необхідно викопувати з найменшими
втратами кореневої системи. І краще не
підсушувати корені, бо це може нега-
тивно позначитися па приживлюва-
ності рослин, які пересаджують.
В. Меженський

7 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ФЛОРА ВАТУТІНОГО І ЙОГО ОКОЛИЦЬ

ФІАЛКА ЗАПАШНА
ФИАЛКА ДУШИСТАЯ
VIOLA ODORATA L.


Родина Фіалкові

Фіалка з давніх-давен вважалася символом пробудження природи. Невисокі, від 5 до 15 см, трав’янисті кущики фіалки запашної мають округло-яйцевидні листки і короткоторочкуваті яйцевидні прилистки. Синьо-фіолетові, іноді білі, квітки складаються з 5 пелюсток, нижня видовжена в шпорку, в якій нагромаджується нектар. Тичинки з дуже короткими нитками, щільно оточують зав’язь. Пиляки багаті на пилок. Квітки дуже запашні. У вологу погоду квітконіжки вигинаються, і квітка ховається під листком, зберігаючи пилок від намокання. Плід — коробочка, при дозріванні плодоніжки нахиляють її до землі, і насіння висипається безпосередньо під материнською рослиною. Насінини мають придатки, їх поїдають мурашки і розносять насіння фіалки. Запилюють фіалку запашну комахи, які беруть у неї нектар і пилок. Рослина багаторічна, повзуче кореневище зі сланкими пагонами, що зацвітають на другий рік. Цвіте в квітні — травні.

Росте по всій України в лісах і по чагарниках.

7 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ФЛОРА ВАТУТІНОГО І ЙОГО ОКОЛИЦЬ

ПРОЛІСКА ДВОЛИСТА
ПРОЛЕСКА ДВУЛИСТНАЯ
SCILLA BIFOLIA L.


Родина Лілійні

Справжньою прикрасою весняного лісу є проліска дволиста. Її ніжно-голубі квітки розпускаються наприкінці березня або на самому початку квітня. Довгасто-еліптичні квіткові пелюстки мають 6 — 10 мм завдовжки. Квітки зібрані в 2 — 10-квіткове суцвіття. Листків 2, зрідка 3, широколінійні, до 12 см завдовжки, розвиваються разом з квітками. Спрямовані вгору квітки розміщені на довгих, прямих, трохи відхилених квітконіжках. Тичинки вільні, однакової довжини, з маточкою. Плід — коробочка. Насінини з масляними придатками, що приваблюють комах, які їх розтягують.

Ця багаторічна рослина звичайно росте в Правобережному Лісостепу, Закарпатті, Карпатах; у Гірському Криму і Лівобережному Лісостепу зустрічається рідше.

Наукова назва походить від грецького слова «розділяти» (луски цибулини легко розділяються) і латинського слова, що означає «два листки».

7 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
наші славні земляки

Гірник Іван Павлович (1926-1994) – відомий краєзнавець, історик та археолог Черкащини.

Народився І.П. Гірник 25 лютого 1926 р. у с. Вербовець (зараз Катеринопільський район), проживав у м. Ватутіне. Проводив розвідки і прекрасно знав пам’ятки археології Черкащини.

Краєзнавець обстежив сотні археологічних пам’яток, багато з яких сам і виявив. Це поселення трипільської культури у селах Неморож (2 поселення) Звенигородського, Бондарка та Гончариха Катеринопільськово районів; доби бронзи біля с. Козацького Звенигородського району, скіфського часу біля сіл Богачівка, Гудзівка, Гусакове, Неморож, Стебне Звенигородського, с. Васильків Шполянського районів; черняхівської культури біля сіл Богачівка, Гусакове, Козацьке, Михайлівка, Новоукраінка, Стебне Звенигородського, Бондарка, Кайтанівка Катеринопільського районів; сліди виробництва у селах Бондарка (Ливарне), Ступичне (Поташ) КатеринопІльського району; кургани у с. Богачівка, Павлівка, Стецівка, Хлипнівка, Чичиркозівка, Юрківка Звенигородського, Новоукраінка, Суха Калигірка Катеринопільського районів та ін. Є автором ряду публікацій в наукових журналах та збірках, статей до Зводу. Значна частина доробку І.П. Гірника так і залишилася в рукописах. Потрібно сказати, що на сьогодні спадщина краєзнавця повністю не опрацьована і не систематизована. Частина рукописів останніх років, зокрема, про знахідки римських монет, після смерті Івана Павловича потрапила до різних людей. Доводиться лише сподіватися, що вони не розпорошать матеріал, а публікуючи його зроблять посилання на Гірника. Деякі книги з особистої бібліотеки Івана Павловича внаслідок дивного збігу обставин потрапили до бібліотеки Черкаської археологічної інспекції.

Ті, хто знав І.П. Гірника і працював разом із ним, пам’ятають його як цікаву і талановиту людину. Ольга Петрівна Діденко, одна із старійшин музейної справи і краєзнавства в області, розповідала про участь археолога у розкопках одного з найбільших у Європі поселень трипільської культури – біля с. Чичиркозівка Звенигородського району, його захопленість археологією, а також про те, як юнаком був відправлений до Німеччини в роки Великої Вітчизняної війни, проте з цих життєвих випробувань виніс не лише негатив, але у Німеччині освоїв ряд професій – робітничих і технічних, повернувшись додому гарним майстром. Лише добрі відгуки про Гірника були і у В.П. Григор’єва. У І979 р., працюючи старшим науковим співробітником – археологом у відділі охорони пам’яток при Черкаському обласному краєзнавчому музеї (ЧОКМ), В.П. Григор’єв описав і здав до музею передану Іваном Павловичем колекцію матеріалів із Стецівського могильника черняхівської культури. Саме завдяки зусиллям І.П. Гірника унікальні речі з могильника збережені для науки.

Його археологічні пошуки не були обмежені ні хронологічно, ні і географічно. Так, Іван Павлович відкрив поселення раннього залізного віку у с. Васильків Шполянського району. У 1987 р. під час проведення розвідки у зв’язку зі створенням тому Зводу пам’яток по Черкаській області поселення було обстежене В.О. Круцом та Д.О. Воронцовим, у І989 р. при погодженні розширення кам’яного кар’єру була поставлена вимога дослідження пам’ятки. Розкопки проводилися у І992 р. (В.О. Круц, Д.О. Воронцов. “Отчет о разведке археологических памятников в Шполянском районе Черкасской области в 1987 г.” – К., І988 – С. 4–5; О.В. Білецька, І.П. Гірник, О.П. Діденко, В.В. Нерода, А.Б. Петропавловський, С.І. Смоляр, М.О. Суховий “Звіт про роботу у комісії по відведенню земельних ділянок у Черкаській області у І989–І990 рр.” – Черкаси, 1992. – С. 5; Відейко М. Ю. “Звіт про дослідження пам’яток археології біля Васильківського кар’єру 1992 р.” // Науковий архів Інституту археології НАНУ 1992/186).

У 1986 р. в Черкаській області розпочалися планові археологічні обстеження, пов’язані з підготовкою матеріалів для “Зводу пам’яток Історії та культури народів СРСР”. Робота над Зводом стала важливим етапом у створенні археологічної карти Черкащини. Товариством охорони пам’яток виділялися кошти на проведення археологічних розвідок. У Києві працювала Головна редакційна колегія Зводу, в областях також були створені редколегії та робочі групи. Що стосується археології, наукове керівництво роботою над Зводом здійснювалося Інститутом археології АН УРСР (тепер ІА НАНУ). За кожною областю був закріплений співробітник Інституту археології. Відповідальною за Черкаську область спочатку була Г.Т. Ковпаненко, а з кінця 1987 р. – С.А. Скорий. До проведення розвідок та написання статей для Зводу залучалися фахівці з Інституту археології та музеїв, краєзнавці.
І.П. Гірник знайшов матеріали про лейтенанта Кривошею і доклав зусиль, щоб вулиця була перейменована на його честь.

І.П. Гірник 29.04.1991 р. був офіційно зарахований на роботу і до кінця свого життя працював у відділі охорони пам’яток археології, що у 1993 р. став складовою Черкаської археологічної інспекції. Розширилося і коло його діяльності. Тепер, крім розвідок та написання статей до Зводу, Іван Павлович здійснював обстеження земельних ділянок, що відводилися під новобудови, прокладання газопроводів, реконструкцію доріг, фермерські господарства та ін. Археолог проводив планові розвідки, писав статті до Зводу і археологічні довідники, працював над каталогом знахідок римських монет на території краю, постійно вивчав друковані джерела, вів листування та спілкувався з однодумцями.

Кінець 80-х – поч. 90-х рр. був бурхливим періодом нашої історії. Друкувалося дуже багато забороненої раніше літератури, зокрема історичної, імена забутих, затаврованих і викреслених в радянський час істориків, поетів, письменників, борців за національну ідею, тощо заявилися на сторінках газет та журналів. Видавалися багатотомні видання, створювалися прекрасні національні фільми, які зараз, на жаль, побачити на телеекрані можна дуже рідко. В кінотеатрах їх не показують взагалі. Грушевський, Костомаров, Яворницький, Куліш, інші автори поверталися до свого народу. Зараз важко повірити, що у 70-х – на початку 80-х років студент-історик, у якого знаходили дореволюційні видання корифеїв української історичної школи, ризикував попрощатися з навчанням у вузі. І.П. Гірник цікавився тим, що видавалося, читав багато різноманітної літератури. У його бібліотеці багато книжок, які не стосуються археології, проте характеризують Гірника як багатосторонню людину з широким колом інтересів. Звичайно, цікавився Іван Павлович і політичним життям, доля України та українців турбувала його не менше, як збереження старовини та культурної спадщини. Радо сприйняв проголошення Україною незалежності.

З часом діяльність І.П. Гірника отримувала все більшу підтримку серед археологів та краєзнавців. У І992 році була запроваджена обласна премія ім. В.А. Стефановича. Першим лауреатом премії стала О.П. Діденко. У І993 р. найкращим був визнаний І.П. Гірник. На жаль, на цьому справа й зупинилася.

Діяльність Івана Павловича Гірника є невід’ємною складовою частиною розвитку археології та краєзнавства Черкащини другої половини XX ст.


Валерій БУРІЙ

7 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ЗНАЙ НАШИХ
ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ - НАШ ЗЕМЛЯК
Його мало хто пам'ятає у Ватутіному. Михайло Іванович Карпенко у 1961 - 1974 роках працював маркшейдером Ватутінського шахтобудівельного управління.
Народився 19 червня 1924 року в селі Озірна на Звенигородщині.Закінчив Донецький політехнічний інститут. Від 1974 року мешкає у м. Самара (Росія), де також тривалий час працював маркшейдером. У 1992-2002 роках - голова Самарського обласного національно-культурного центру 'Промінь'. Був членом координаційної ради Товариства зв'язків зі співвітчизниками 'Україна', членом правління та заступником голови Товариства українців Росії. Редагував Самарську обласну україномовну газету 'Промінь'.

7 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ФЛОРА ВАТУТІНОГО : ДЕРЕВА-ЕКЗОТИ

Рідкісні дерева-екзоти

 

У вуличних та паккових насадженнях нашого міста є два цікавих види дерев – оцтове та коркове.

Сумах пухнастий (оцтове дерево) – розкішне деревце з грубимиповстястими пагонами і довгим складним непарноперистим листям. Квіти сумаха непоказні, зеленкувато-жовті. А плоди нагадують початки кукурудзи без обгорткових листочків. За кольром це супліддя червоне, бо дрібні плоди-кістянки зовні густо покриті червоними залозками. Походить сумах пухнастий з Північної Америки, де його плоди часто використовують для одержання оцтової кислоти. Ще індіанці вживали плоди сумаха як приправу до різних національних страв. Ця рослина містить до 25 відсотків дубильних речовин і тому має технічне значення. Квіти і молоді пагони теж за американським рецептом служать домішкою до тютюну для створення аромату.

Восени листя сумаха стає червоним, від чого деревце набирає неповторної краси. Використовується сумах переважно в озелененні.

Бархат амурський називають ще корковим деревом. Велике складне непарноперисте листя бархата нагадує листя ясена. Кора ж його м’яка й пружна як корок. Врешті, це і є справжній корок, який заготовляють, обережно знімаючи з стовбура зовнішній шар коркової кори.

Вперше описав бархат амурський відомий мандрівник і знавець Примор’я В.К.Арсеньєв. Цікаво, що царська Росія не знала про можливості бархата й імпортувала корок з інших країн.

Квіти бархата амурського непоказні, зеленуваті. Проте мед, зібраний з цих квітів, ціниться при лікуванні. Цей мед довго не кристалізується і зберігає свої смакові та лікарські властивості. Ціняться й чорнуваті смолисті ягоди багхата. Ще в давній тібетській медицині ними лікували туберкульоз, хвороби нирок і шлунка.

Хотілося б кілька слів сказати і про ще один екзот – сосну Веймутову, яка зростає на території колишнього шахтоуправління. Походить вона з Північної Америки. До Європи завезена у 1705 році лордом Веймутом, у 1800 році завезено два деревця в Україну. Це високе дерево із зеленувато-сірою корою, з тоненькою, м’якою хвоєю по 5 штук в пучках. З деревини виготовляють олівці, сірники, фанеру, двері, віконні рами та інші столярні вироби.

Цікавим є ще і те, що на холод хвоїнки цієї сосни стискаються. А на тепло – розпушуються.

Ось такі вони – екзоти Ватутіного. Бережімо їх!

Валерій  Бурій

7 апреля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ПЕРЛИНИ НАШОГО МІСТА

ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Зелені скарби Ватутіного

 

 За 65 років історії міста Ватутіне робота по з’ясуванню структури деревних та чагарникових, трав’янистих рослин майже не проводилась.

З метою вияснення видової та просторової структури зелених насаджень нами було проведено дослідження дендрофлори частини міста та його околиць, с. Скаливатки.

Робота проводилась в міському парку, вивчалась флора набережної річки Шполка, лісових масивів околиць міста, скверу «Пам’ять». Досліджувались також насадження по вулицях Ювілейна, Кірова, Миру, Леніна, проспекту Ватутіна, дендропарків дошкільних та шкільних навчальних закладів.

В останньому оприлюдненому реєстрі «Природно-заповідний фонд Черкаської області» (Черкаси, 2006) до заповідних об’єктів місцевого значення віднесено Скаливатський гідрологічний заказник (5,2 га) створений рішенням Черкаського облвиконкому від 28.11.1979 р. № 597, котрий являє собою болото з типовою рослинністю та міський парк (31,88 га) – державнийпарк-пам’ятка садово-паркового мистецтва. До заповідних об’єктів віднесено рішенням ОВК від 27.06.1972 р. № 367. Парк є місцем відпочинку і резерватом колекції цінних видів дерев і чагарників.

Відповідно до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» Ватутінська міська рада рішенням від 28ю04ю2007 р. № 14-62 оголосила сквер «Пам’ять» площею (0,8 га), який знаходиться в центрі міста на перехресті проспекту М.Ф.Ватутіна та вулиці Миру, територією природно-заповідного фонду місцевого значення.

Зелені насадження міста характеризуються великою видовою різноманітністю і представлені 80 видами дерев і кущів, які належать до 28 родин.

Найбільш широко представлені п’ять родин: Розові – 20 видів (25%), Соснові – 9 видів (7, 5 %), Вербові – 5 (6,3 %), Маслинові і Жимолостеві (по 5 %). Вказані родини охоплюють майже 60 відсотків видів. Решта родин представлена меншою кількістю таксонів.

Серед насаджень міста є навіть унікальні види, представлені в одному чи кількох екземплярах, наприклад, магнолія Кобус, сосна Веймутова, модрина Європейська, бархат амурський – коркове дерево, сумах коротковолосий – олівцеве дерево, форзиція плакуча та ін.

Основою зелених насаджень є липи серцелиста і широколиста, гіркокаштан звичайний, робінія звичайна (біла акація), тополі, клени (гостролистий, явір, ясенолистий, татарський), дуби звичайний і червоний, ялина європейська і колюча, сосна звичайна.

Нижче наведено список виявлених нами найважливіших дерев і кущів зелених насаджень міста та його околиць, який може слугувати тестом на знання місцевої дендрофлори: модрина європейська, сосна звичайна і Веймутова, ялина європейська і колюча, туя західна, яловці – козачий, віргінський і звичайний, магнолія Кобус, лимонник китайський, магонія пабуболиста, в’яз гладенький і граболистий (берест), граб звичайний, шовковиця біла і чорна, дуб звичайний і червоний, береза бородавчаста, ліщина ведмежа, горіх грецький, верба біла і верба плакуча, осика, тополя біла і пірамідальна, липа серцелиста і широколиста, самшит вічнозелений, чубушник звичайний (садовий жасмин), абрикос звичайний, оліва японська і звичайна, вишня звичайна, глід криваво-червоний, горобина звичайна і чорноплідна, груша звичайна, слива домашня і розлога (алича), таволги (спіреї Ван-Гутта) і верболиста, пухироплідник калинолистий, ожина сиза, персик звичайний, черешня, шипшина зморшкувата, троянда, яблуня домашня і лсова, гледичія колюча, аморфа кущова, карагана деревовидна (жовта акація), робінія звичайна (біла акація), сумах коротковолосий (оцтове дерево), бархат амурський (амурське коркове дерево), клени (гостролистий, несправжньо платановий-явір, татарський, поясовий, сріблястий-цукристий, ясенолистий або американський), гіркокаштан звичайний, бруслина бородавчаста, виноград справжній і дикий, бузок звичайний і китайський, форзиція плакуча, ясен звичайний, лох сріблястий (маслинка), обліпиха крушиновидна (плоховник), бузина чорна і червона, трав’яниста, калина звичайна і цілолиста (гордовина), жимолость татарська, катальпа бігнонієвидна, повій звичайний (дереза), жостір проносний крушина ламка та ін.

Збережемо і примножимо зелені скарби нашого міста для нинішніх і прийдешніх поколінь!

Валерій Бурій


7 апреля 2013


... 9 ...


  Закрыть  
  Закрыть