Вопросы-ответы Интервью Все записи

... 29 ...

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Сокирки польові (Consolida regalis, синоніми: С. arvensis, С. segetum, Delphinium consolida);
заячі вушка, зозулині черевички, рогаті волошки, синивода; родина Жовтецевих (Ranunculaceae);
живокость полевая

Обережно ОТРУТА !

Сокирки — надзвичайно гарна рослина, її рогаті фіолетові квіти одразу привертають увагу своєю незвичайністю.

Це трав'янистий однорічник 30-70 см заввишки. Листки ажурні, багаторазово перисто-розсічені, чергові. Стебло прямостійне, розчепірено-розгалужене, опушене короткими, притиснутими волосками. Квітки неправильні, яскраво-фіолетові, рідко рожеві чи ще рідше — білі (альбіноси), зібрані у негусті китиці. Цвітуть у липні-вересні. Плід — листянка. В Україні поширені повсюдно у посівах й на полях, уздовж польових доріг, у лісосмугах.



Сокирки польові застосовують тільки в народній медицині. Для приготування ліків використовують надземну частину рослини та насіння. Траву і квітки збирають під час цвітіння й сушать під укриттям на відкритому повітрі, а насіння заготовляють у стані так званої воскової стиглості. Для отримання повноцінної лікарської сировини рослини зв'язують у снопики, підвішують їх для досушування у теплому провітрюваному приміщенні, а потім обмолочують і провіюють. Готову сировину зберігають у сухих темних приміщеннях.

Трава й квітки рослини містять алкалоїди, флавоноїди, глікозид дельфінін, аконітову кислоту, вищий спирт маніт і пігменти. Насіння багате на жирну олію 28%, у ньому також містяться кураре і подібні алкалоїди. Назва цих речовин походить від отрути кураре (отримують шляхом згущення екстракту стріхносу), якою індіанці Південної Америки змащували наконечники стріл перед полюванням і бойовими діями. Отрута виявляє м'язово-паралітичну дію, розслаблює м'язи (так званий міорелаксант). Неправильне дозування препаратів з насіння викликає параліч дихального центру і порушення серцевої діяльності, тому будь-яке їх застосування потрібно обов'язково узгоджувати з кваліфікованим фітотерапевтом. У домашніх умовах краще не ризикувати, а застосовувати ці засоби для боротьби з домашніми комахами (розмолоте чи розтерте в порошок насіння — ефективний інсектицид).

Потрібно пам'ятати, що рослина дуже отруйна, тому будь-яке застосування препаратів з неї повинно бути узгоджене з лікарем - фітотерапевтом.

Найчастіше вживають траву та квітки рослини. Настої призначають як протизапальний, відхаркувальний і сечогінний засіб. У Західній Європі сокирки входять до складу сечогінних та проносних зборів.

У народній медицині їх застосовують значно ширше: траву сокирок польових призначають при головному болю, циститі, дисменореї, гіпертонічній хворобі, плевриті, кон'юнктивіті, шкірних захворюваннях та як кровоспинний засіб.

За даними українських авторів, токсичні властивості виявляють усі частини рослини, особливо отруйне насіння. Найбільша кількість отруйних речовин (кураринів) у стеблах міститься до початку квітування, у листі — до початку плодоношення. Курарини виявляють центральну міорелаксуючу дію — пригнічують структури центральної нервової системи, які відповідають за тонус поперечносмугастих м'язів, паралізують судиноруховий і дихальний центри, що призводить до сповільнення серцевої діяльності, падіння артеріального тиску і зупинки дихання. В Україні сокирки польові використовують лише у народній медицині.

Настій трави. 20 г сировини на 1 л окропу, настоюють 1 год., проціджують. Приймають по півсклянки тричі на день до їди.

Настій квіток (зовнішнє). 10 г сировини на 0,5 л окропу, настоюють 15 хв., проціджують. Для примочок при гнійному запаленні очей.

30 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Енотера дворічна (Onagra biennis Scop.; Oenothera biennis L.) — дворічна трав'яниста рослина родини онагрових. Місцеві назви — трава ослова, жовтери, корінь солодкий тощо.

Назва рослини енотери походить від двох грецьких слів: oinos — «вино» і there — «бажання».
Морфологічна храктеристика

Стебло прямостояче, міцне (до 1 м заввишки), просте або слаборозгалужене, шерстисто-залотисто-волосисте, густо вкрите листками, при основі стебла прикоренева розетка. Листки чергові, досить великі (20 см завдовжки), видовжено-оберненояйцеподібні або видовжені, тупі, гострокінцеві. Листкова пластинка цілісна, виїмчасто-зубчаста або майже цілокрая, короткоопушена, з обох боків матова, ясно-зелена. Нижні стеблові листки мають більш-менш довгі черешки і швидко засихають, нерідко мають червонуваті кінчики. Стеблові листки иа коротких черешках, при основі клиноподібні. Верхні листки сидячі. І вітки запашні, правильні, з подвійною оцвітиною, сидячі, зібрані в довгі кінцеві китиці. Чашечка з тонкою довгою трубочкою, зверху розширена в чотирироздільний відгин. Частки чашечки ланцетні, відігнуті. Віночок роздільнопелюстковий, ясно-жовтий, пелюсток чотири (близько 20, мм завдовжки), з коротким нігтиком, помітно довші від тичинки. Тичинок вісім, з них чотири довші. Маточка одна, зав'язь нижня, стовпчик довгий з чотирилопатевою приймочкою. Плід — чотиригнізда, короткоциліндрична, чотиригранна коробочка (25-40 мм завдовжки). Насіння дрібне, без чубка.
Поширення

Росте по всій Україні на пісках, лісокультурних площах, лісосіках. Рослина світлолюбна. Цвіте у червні — вересні. Заготовляють у районах поширення.
Практичне використання


Медоносна, кормова, харчова, лікарська, прядивна, олійна і декоративна рослина. Енотера — медонос, що дає пізній підтримуючий взяток. У кожній квітці є велика крапля нектару, легкодоступна бджолам і достатня для наповнення їх медового зобика. Медопродуктивність до 40 кг/га. Пилок з енотери бджоли не збирають. Він жовтого кольору, дуже липне до тіла бджоли і в польоті тягнеться за нею довгими нитками, які лишаються на прилітній дошці.

У народній медицині корені використовують при туберкульозі легенів, болях у грудях, суцвіття — при запаленні нирок і для промивання ран.

У молодому віці, коли стебло ще не огрубіло, енотеру добре поїдає худоба. Вона придатна для силосування, варене коріння поїдають свині. Стеблові волокна придатні для грубого прядива. Насіння містить 28,4% олії, за іншими даними — 40-50%. У деяких країнах Західної Європи вирощують як олійну культуру (1 га посівів дає до 200 кг олії). Коріння можна споживати в їжу як сирими, так і вареними. Енотера — дворічна рослина, являє інтерес при освоєнні піщаних земель як фітомеліоратор. Як декоративну рослину рекомендують висівати в лісопарках на більш-менш родючих пісках, на залізничних і шосейних насипах та схилах.

30 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ДЕНДРОФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Аморфа кущова (Amorpha fruticosa) — рослина родини бобових, росте в українських лісах.

Зовнішній опис

Кущ родини бобових заввишки 1-3 м гілочки тоненькі, вкриті бурою або темно-сірою корою. Листки (12-22 см завдовжки) чергові, непарноперисті з 8-12 парами овальних, продовгувато-еліптичних або майже ланцетних листочків. Бічні листочки (2-4 см завдовжки) зверху зелені, зісподу сірувато-зелені.

Квітки дрібні (3-6 мм завдовжки), майже сидячі, зібрані в густі видовжені (10-15 см завдовжки) верхівкові китиці. Суцвіття зібрані по кілька на верхівках гілок, мають короткі квітконоси. Оцвітина подвійна. Чашечка з чотирма тупими зубцями і одним нижнім гострим, фіолетова, притиснуто-білуватоволосиста. Віночок темночервонувато-фіолетовий, з однією пелюсткою (4-6 млі завдовжки, 4 мм завширшки), з нігтиком 1 мм завдовжки.

Плід — серпоподібнозігнутий, одно- або двонасінний біб (5-8 мм завдовжки). Насіння (3-4 мм завдовжки) довгасто-овальне, трохи зігнуте, коричнювате, гладеньке.
Поширення

Росте аморфа в культурі у зріджених мішаних і листяних лісах, на галявинах, відкритих освітлених схилах. Часто вирощують ii у садах і парках, полезахисних лісосмугах, у лісокультурах протиерозійних насаджень, уздовж шосейних доріг і залізниць.

Солевитривала, світлолюбна рослина. Цвіте у травні — червні.

Поширена по всій Україні, але переважно на півдні.
Практичне використання

Фітомеліоративна, лікарська, медоносна, олійна, ефіроолійна, танідоносна і декоративна рослина.

Аморфа кущова — гарний фітомеліоратор. Вона має глибоку, дуже розвинену кореневу систему, що утворює багато кореневих паростків, тому ii рекомендують для закріплення крутосхилів, для залісення пісків, а також для насаджень у лісосмугах, особливо в крайніх умовах посушливості і засоленості ґрунтів.

У 1943 році з плодів аморфи кущової виділили глюкозид аморфін. Внаслідок фармакологічних досліджень аморфіну, проведених у Всесоюзному науково-дослідному інституті лікарських рослин, установлено, що він має седативну і кардіотонічну дію.

Аморфа кущова — посередній медонос, але з її квіток бджоли беруть багато червонувато-оранжевого пилку. 3а короткий час бджоли заповнюють темно-фіолетовою пергою аморфи 2-5 вільних рамок, іноді бджоли нею займають таку кількість стільників у гнізді, що матці залишається мало місця для відкладання яєць. Бджоли поїдають пергу аморфи неохоче, вона лишається у вуликах на зиму і до весни псується, кам'яніє в сотах.

В оплоднях і насінні аморфи містяться таніди (5,7 %), у насінні, крім того, жирна олія (близько 15 %), яку використовують у медицині. Ефірна олія міститься також у квітках.

Як декоративна рослина аморфа придатна для живоплотів і групових насаджень.

30 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

Перелік пам’ятників та пам’ятних знаків жертвам голодомору та політичних репресій на території Черкаської області

 

№ п/п

Назва об'єкта

Місцезнаходження

 

м.Черкаси

1

Памятне місце поховань жертв репресій 30-х, 40-х, та поч. 50-х років

м. Черкаси, вул. Пролетарська, цвинтар

 

2

Памятник жертвам голодоморів та політичних репресій на Черкащині

м.Черкаси,парк 1-го травня

 

м.Ватутіне

3

Пам‘ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій.

м.Ватутіне

 

м.Канів

4

Пам‘ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій.

м.Канів

 

5

Пам‘ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій.

м.Канів

 

м.Золотоноша

6

Пам’ятний знак  жертвам голодомору та політичних репресій

м.Золотоноша

 

м.Сміла

7

пам. знак жертвам Голодомору

м.Сміла

 

м.Умань

8

Пам’ятник жертвам сталінських репресій

м.Умань

 

Городищенський район

9

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Буда-Орловецька

 

10

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Валява

 

11

Пам’ятний знак у вигляді хреста, монумент жертвам голодомору

смт.Вільшана

 

12

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Вербівка

 

13

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Воронівка

 

14

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.В'язівок

 

15

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Журавка

 

16

Пам’ятний знак у вигляді хреста, пам’ятник жертвам голодомору та політичних репресій

с.Дирдино

 

17

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Зелена Діброва

 

18

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Калинівка

 

19

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Ксаверово

 

20

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Мліїв

 

21

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Мліїв (садстанція)

 

22

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Петрики

 

23

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Сегединці

 

24

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Петропавлівка

 

25

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Старосілля

 

26

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Товста

 

27

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Орловець

 

28

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Хлистунівка

 

29

Пам’ятний знак у вигляді хреста

смт.Цвиткове

 

30

Пам’ятний знак у вигляді хреста

м.Городище

 

Драбівський район

31

Пам'ятний знак

смт. Драбів

 

32

Пам'ятний знак

смт. Шрамківка

 

33

Пам'ятник

с. Безпальче

 

34

Пам'ятник

с. Безбородьки

оценка записи: 1оценка записи: 2оценка записи: 3оценка записи: 4оценка записи: 5
оценка записи: 5
(0|0)
Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Жертви Голодомору на Черкащині
(за офіційно встановленими даними)
Район/місто області Кількість жертв Голодомору

м.Черкаси кількість жертв встановлюється


м.Золотоноша кількість жертв встановлюється

м.Канів близько 1000 осіб


м.Ватутіне 202осіб

м.Сміла 798осіб


м.Умань 371осіб

29 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
СМАКУЙТЕ НА ЗДОРОВ'Я

Полезные свойства клубники

Обнаружилось, что самая привычная для нас летняя (не зимняя!) клубника максимально повышает уровень антиоксидантов в нашей крови. Именно они вступают в борьбу с окислительными процессами, а значит, снижают риск появления, развития онкологии. Кроме того, клубника борется с заболеваниями сердечнососудистой системы. Клубника также обладает способностью продлевать период существования красных кровяных клеток.

Физетин (мощный антиоксидант) в клубнике, по словам ученых из Калифорнии, предотвращает дегенеративные процессы в клетках мозга, улучшает память и стимулирует мыслительную деятельность. Кстати, земляника благодаря способности повышать уровень дофамина в мозге также улучшает память и внимание.

Чем еще полезна клубника?

Что же еще ценного есть в клубнике для нашего организма?

Фолиевая кислота (больше, чем в винограде, малине) – для планирующих беременность и беременных.

Витамин С (5 ягод = 1 апельсин) – по объему клубника на 2-м месте среди ягод после черной смородины.

Йод – при достаточном потреблении, можно обойтись без других йодированных продуктов.

Также в клубнике содержатся: железо, магний, фосфор, кальций, никотиновая кислота, рибофлавин и рутин.

Антимикробные, противовоспалительные свойства – полезная клубника при заболеваниях желудка, заболеваниях горла и носа. Кроме того, клубника помогает устранить неприятный запах изо рта.

Сахаропонижающие свойства – незаменимы при сахарном диабете.

Мочегонные свойства – полезны при заболеваниях почек, печени. При желчнокаменной болезни нужно выпивать натощак по ? стакана клубничного сока.

Противоотечные свойства – можно снимать отеки во время беременности.

Свойства, способствующие похудению, – если не беспокоит аллергия на клубнику, устраивайте разгрузочные дни (1-1,5 кг клубники в день).

От анемии – клубника давно славится своими свойствами от этого заболевания.

От бессонницы – чудесное средство для прекрасного сна.

От ломкости сосудов и для улучшения процесса кроветворения.

Свойства для нормализации обмена веществ и давления – отвар из листьев клубники.

От угревой сыпи и для сужения пор – маски для лица из клубники (на чистое лицо на 15 мин. наносим кашицу из клубники и смываем теплой водой). Кроме того, клубника отбеливает кожу, дарит ей упругость и эластичность.

Чтобы клубника поделилась по-настоящему полезными свойствами в полном объеме, важно кушать ее именно в сезон. Замороженной клубника без ущерба для ее свойств может храниться 6 мес.

28 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Cунична плутанина

Ці плоди любили і люди кам'яної доби, і древні греки, і римляни, і русичі. Ми теж їх любимо. Про них писали Гіппократ, Плінїй Старший, Ібн-Сіна, їх згадували у тибетських трактатах з медицини. їх люблять усі, але, окрім ботаніків, мало хто здогадується, як правильно називаються ці улюбленці.

Суниця садова з'явилися завдяки щасливому випадку і... некомпетентності. У 1714 році французький офіцер Амеде Фрезьє, повертаючись із Чилі додому, взяв із собою кілька кущиків чилійської суниці, яка мала більші, ніж він бачив у європейських суниць, плоди.

Один кущик потрапив до Королівського ботанічного саду в Парижі. Пан Фрезьє не знав, що рослина дводомна і привіз лише жіночі екземпляри, тому суниця не плодоносила.

Згодом, оселившись у Версальському парку, ця рослинка зустрілася з суницею віргінською, котра росла на сусідній грядці. Цей щасливий випадок привів до перезапилення рослин і появи чудового нащадка


Ароматні, духмяні, запашні

Щороку на початку літа чути повчання та суперечки старших людей про те, як слід називати ці смачні та корисні плоди. На цінниках пишуть: 'суниця', дехто наполягає, що їх треба називати полуницею, інші - клубнікою, а дехто вважає трускавками. Дві останні назви є русизмом і полонізмом відповідно, їх вживати не варто, бо вони засмічують нашу мову. А суниця і полуниця - дві різні рослини, хоч і родичі. Це - рослини роду суниця Fragaria, що у перекладі на українську означає 'ароматна, духмяна, запашна'.

Ви напевно думаєте, що суницями мають право називатися лише дрібненькі лісові чи садові суниці. А от і ні! Обоє вони і справді є суницями, але те, що ви звикли в побуті називати 'клубнікою', 'трускавкою' 'полуницею' - все це неправильні назви рослини, яку також слід називати суницею! Наукова назва цієї рослини - суниця крупноплідна садова або ж суниця ананасна.


Суничина

Плутанина спостерігається не лише у назвах рослин роду Fragaria, а й у визначенні їх плоду, який ми неправильно називаємо ягодою. Але всі, хто вивчав ботаніку, знають, що ягоди - це такі плоди, у яких під шкірочкою є соковита м'якоть з багатьма насінинами. А у суниць те, що ми називаємо насінням, міститься на шкірочці зверху. Отже, це - не ягоди. У суничної сімейки соковита м'якоть утворена розрослим квітколожем, а зверху на ньому дозрівають не насінини, а повноцінні плоди - горішки. Сьогодні ботаніки такому утвору дали назву суничина і продовжують сперечатися, чи можна його назвати плодом. Є дуже небагато рослин, у яких нам смакують не справжні плоди (у суниці - дрібні горішки), а саме квітколожа.

Справжні чи несправжні плоди, але насправді дуже смачні!
Щаслива помилка капітана



Суниця ананасна (крупноплідна садова) у дикій природі не трапляється. Виникла вона у результаті схрещування двох диких американських видів суниць - чилійської та віргінської. Як же зустрілися ці два види, поширені у різних півкулях?

Суниця крупноплідна садова з'явилися завдяки щасливому випадку і... некомпетентності. У 1714 році французький офіцер Амеде Фрезьє, повертаючись із Чилі додому, взяв із собою кілька кущиків чилійської суниці, яка мала більші, ніж він бачив у європейських суниць, плоди. Один кущик потрапив до Королівського ботанічного саду в Парижі.

Пан Фрезьє не знав, що рослина дводомна і привіз лише жіночі екземпляри, тому суниця не плодоносила. Згодом, оселившись у Версальському парку, ця рослинка зустрілася з суницею віргінською, котра росла на сусідній грядці. Цей щасливий випадок привів до перезапилення рослин і появи чудового нащадка (є інші (менш вірогідні) версії походження гібрида).

Нова рослина так сподобалася людям, що всі кинулися її вирощувати. Суницю крупноплідну сьогодні культивують у Європі, Азії, Америці, Австралії, Північній Африці. Вона витіснила майже всі інші суниці з культури і нараховує приблизно 3 000 сортів. Чому нам не сумно з цього приводу? Напевно, тому, що дуже смачно!
Хто ти, полуничко?



А яка ж рослина має право називатися полуницею? Насправді полуницею ми повинні називати суницю мускусну, або інакше мускатну (лат. Fragaria moschata). Вона є рідкісною гостею на полицях наших магазинів і шинків, адже плід у неї менший, ніж у суниці великоплідної, і тому рослини менш урожайні, урожайність зменшується ще й тому, що полуниці єдводомними, тобто тичинкові й маточкові квіти розташовані на різних рослинах. Отже, щоб отримати урожай, на ділянці мають бути висаджені і чоловічі екземпляри рослин, які не плодоносять.

Не лише цим вирізняється полуниця з-поміж суниць, у неї і вигляд особливий: світло-зелені гофровані листки на довгих черешках (до 35 см); над листками піднімаються квітконоси; дрібні подовгуваті рожево-фіолетові суничини з білою солодкою м'якоттю та цікавим сильним специфічним ароматом. Плодолистики полуниці погано відділяються від плодів, і тому варення часто варять разом із ними. Ще до нашої ери люди цінували цілющі властивості полуниці. Сьогодні її вирощують у Франції, Німеччині, Італії та Великобританії.

Отже, полуницею правильно називати саме цю рослину, а не суницю садову великоплідну. Та помиляються не лише українці. Російською мовою полуницю (F.moschata) правильно назвати 'клубникой', а у побуті так помилково називають ту ж суницю садову великоплідну (рос. - землянику садовую крупноплодную).
Суть у матрицях



Одні сунички - маленькі, інші - великі. Вони відрізняються і смаком. У чому ж причина цих відмінностей?

А причина відмінностей ховається у ядрі кожної клітини - це хромосоми, що у перекладі означає 'забарвлені тільця'. Хромосоми є у всіх клітинних організмів і за своєю суттю вони - матриці, які містять одиниці спадковості (гени) та у повному наборі несуть вичерпну інформацію про організм. У ядрах клітин тіла кожна хромосома має пару, тобто кількість хромосом подвійна (диплоїдна) і позначається 2n. Така кількість достатня для передачі ознак нащадкам. Половину хромосом (n) дочірній організм отримує від матері, іншу половину (n) - від батька.

Та часом у природі трапляються природні поліпоїди (Поліплоїдія - явище кратного збільшення хромосом, яке підвищує життєві сили організму. Хоча більшість організмів у природі - диплоїдні, приблизно 80 % сучасних культурних рослин є поліплоїдами. Їх людина несвідомо відбирала серед інших для вирощування, бо вони дають більші врожаї і є стійкішими до захворювань. У тварин поліплоїдія трапляється рідше (у деяких червів, комах, риб тощо).

Більшість суниць є природними поліплоїдами. За кількістю 'матриць' (хромосом) їх можна поділити на чотири групи. Є суниці диплоїди, у них 2n = 14 хромосом (суниці лісова та зелена), тетраплоїди - 28 хромосом (суниця східна), гексаплоїди - 42 хромосоми (суниця мускатна, вона ж полуниця європейська) та октаплоїди - 56 хромосом (суниця віргінська, чилійська, овальна та крупноплідна садова).

Помічено: що більша кількість 'матриць' (хромосом), то більших розмірів набувають рослини та їхні органи. Саме тому у полуниці суничини більші, ніж у суниці лісової, і менші, ніж у садової крупноплідної.

28 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Козельці лучні, ін.назва: козлобородник луговий, лат. Tragopogon pratensis — дворічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих).

Стебло пряме, розгалужене, 30—120 см заввишки. Листки чергові, сидячі, лінійні або ланцетні, тонкозагострені, цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові, яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в кошиках; квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють крайовим квіткам і коротші за сім'янки. Плід — сім'янка з довгим носиком або без нього; на верхівці є чубок, складений з нерівних перистих щетинок, при основі зрослих у кільце. Цвіте у травні — вересні.


З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини.


Відомо, що в коренях є крохмаль, інулін та білки. Всі частини рослини містять гіркий молочний сік.


Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоювальний засіб. Відвар коріння п'ють при кашлі, жовчно-кам'яній і нирковокам'яній хворобах, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри. Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини. Цінують козельці і як їстівну рослину. Для їжі придатне молоде листя і коріння. З листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкірки варене коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну капусту. Щоб зменшити гіркоту коріння, його вимочують півгодини в солоній воді. Порошок з листя козельців використовують узимку для заправки супів (1 чайна ложка на порцію супу).

26 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Козельці лучні, ін.назва: козлобородник луговий, лат. Tragopogon pratensis — дворічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих).

Стебло пряме, розгалужене, 30—120 см заввишки. Листки чергові, сидячі, лінійні або ланцетні, тонкозагострені, цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові, яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в кошиках; квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють крайовим квіткам і коротші за сім'янки. Плід — сім'янка з довгим носиком або без нього; на верхівці є чубок, складений з нерівних перистих щетинок, при основі зрослих у кільце. Цвіте у травні — вересні.


З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини.


Відомо, що в коренях є крохмаль, інулін та білки. Всі частини рослини містять гіркий молочний сік.


Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоювальний засіб. Відвар коріння п'ють при кашлі, жовчно-кам'яній і нирковокам'яній хворобах, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри. Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини. Цінують козельці і як їстівну рослину. Для їжі придатне молоде листя і коріння. З листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкірки варене коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну капусту. Щоб зменшити гіркоту коріння, його вимочують півгодини в солоній воді. Порошок з листя козельців використовують узимку для заправки супів (1 чайна ложка на порцію супу).

26 мая 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ДЕНДРОФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Гледичія колюча (Gleditsia triacanthos L.) — високе дерево родини бобових (Fabaceae).

Рослина до 40 м заввишки, з темно-бурою корою і розлогою ажурною кроною. На гілках міцні прості або розгалужені колючки (3-7, а інколи і 30 см завдовжки). Листки (14-20 см завдовжки) чергові, парноперисті з 10-24 парами довгасто-яйцеподібних чи ланцетних листочків або листки двічі перисті з 8-16 парами листочків. Квітки майже правильні, одностатеві, зібрані в китиці до 7 см завдовжки. Жіночі квітки з подвійною оцвітиною. Чашечка широкодзвоникувата, п'ятилопатева, пухнаста; віночок із трьох-п'яти зеленуватих, майже однорідних дрібних пелюсток, що дорівнюють або майже дорівнюють довжині чашечки. Пелюстки зовні опушені. Маточка одна, зав'язь верхня з коротким стовпчиком і великою колінчастою приймочкою. Чоловічі квітки звичайно з простою оцвітиною і складаються з широкодзвоникуватої п'ятилопатевої пухнастої чашечки, 6-10 вільних Тичинок. Плід сплюснутий, трохи зігнутий біб (20-40 см завдовжки, 2,5-4 см завширшки). Плоди висячі, на довгій ніжці, майже не розкриваються, темно-коричневі, шкірясті. Насінини (близько 15 мм завдовжки) овальні, темно-коричневі, голі, блискучі.


Росте у лісових культурах у вигляді чистих, рідше мішаних лісостанів. Світлолюбна, солевитривала, довговічна порода. Цвіте у червні. Розводять по всій Україні, але переважно в лісостепових і степових районах.


Медоносна, харчова, деревинна, кормова, лікарська, інсектицидна, фітомеліоративна декоративна рослина.

Гледичія колюча — гарний літній медонос, який у південних районах України дає продуктивний взяток. Характерною особливістю гледичії як медоносу є те, що вона виділяє нектар і в посушливу погоду. Бджоли охоче відвідують її квітки і за будь-якої погоди приносить у вулик багато нектару і пилку. Медопродуктивність 200 ?250 кг з 1 га.

Деревина гледичії міцна, важка, з красивим малюнком, іде на різні вироби, цінна для підводних і підземних споруд, використовується на дрова.

Плоди її м'ясисті, солодкі, поїдаються худобою. Листки й плоди багаті на вітамін С, з її насіння виготовляють сурогат кави. Молоді листки містять алкалоїд тріакантин, що застосовується від астми. Листки гледичії виділяють фітонциди, які згубно діють на древесницю в'їдливу. Тому її часто вводять як домішку в ясеневі культури для захисту їх від цього шкідника.

Гледичія колюча гарна фітомеліоративна рослина. Коренева система її поверхнева, дуже розгалужена, розростається вбік від стовбура до 10 м і більше, вона утворює кореневі паростки, до ґрунту невибаглива, витримує засолення ґрунту, тому її рекомендують висаджувати на еродованих ґрунтах, на крутосхилах і в полезахисних лісосмугах у Степу та Лісостепу як високорослу породу.

Вона добре переносить стрижку, придатна для створення непрохідних живоплотів, а також використовується в інших декоративних насадженнях.

Відомі такі декоративні форми: пірамідальна, плакуча, карликова тощо.

24 мая 2013


... 29 ...


  Закрыть  
  Закрыть  

Разработка вебсайтов/мобильных приложений
+Реклама, вопросы по сайту
+380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)