Вопросы-ответы Интервью Все записи

... 33 ...

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

Хмельницкий Василий Иванович
Поделиться:







Народный депутат Украины VІI созыва (Партия регионов)

Дата рождения: 10.09.1966


Сайт Верховной Рады Украины
Сайт Партии регионов



Место рождения, образование. Родился в Казахстане, в селе Баян-Аул Павлодарской области. Отец - был трактористом, мать - маляром. В 1984 году Хмельницкий окончил СПТУ по специальности слесарь-сварщик (в городе Ватутино Черкасской области). В 2002-м - юридический факультет Национального университета им.Т.Шевченко в Киеве.


Карьера. В 1987-1991 гг., после срочной службы в Советской армии, работал газоэлектросварщиком, мастером строительно-монтажного управления в Ленинграде.


В 1991-1998 гг. - на различных постах в коммерческих структурах: заведующим информационно-аналитическим отделом советско-американского СП Орими-Вуд (Ленинград), директором АО Данаприс, начальником информационно-аналитическим отделом АО Реал-Груп.


Народный депутат Украины пяти созывов. В первый раз избран парламентарием в 1998 году по списку Партии зеленых Украины, в числе главных спонсоров которой называли Хмельницкого и его делового компаньона Андрея Иванова. Был членом фракции 'зеленых', входил в комитет по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности и борьбе с организованной преступностью и коррупцией.


На выборы 2002-го пошел по списку политического проекта президентской супруги Людмилы Кучмы 'Жінки за майбутнє'. Проект, несмотря на участие в нем таких состоятельных персон, как сам Хмельницкий или совладелец Росукрэнерго Дмитрий Фирташ, оказался провальным. Тем не менее, бывший 'зеленый' все-таки попал парламент в декабре того же года. Победил на довыборах в Мелитополе Запорожской области, объявленных после скоропостижной смерти депутата-нашеукраинца Олега Олексенко. В Верховной Раде IV созыва входил в лояльное к президенту Леониду Кучме парламентское большинство, будучи членом депутатских групп Народовластие, Народный выбор и Союз. После 'оранжевой революции', в июне 2005-го, перешел во фракцию Блока Юлии Тимошенко. Был членом комитета по вопросам строительства, транспорта, ЖКХ и связи.


По списку того же БЮТ получил мандат нардепа в 2006 году, будучи на момент выборов членом партии Юлии Тимошенко Батькивщина'. Весной 2007-го, не отказываясь от членства в БЮТ, в 'компании' с еще несколькими бютовцами и нашеукраинцами перешел в состав правящей коалиции в формате Партия регионов - Соцпартия - Компартия. Именно этот переход, грозивший превратиться в массовый, подтолкнул президента Виктора Ющенко и депутатов-оппозиционеров из БЮТ и Нашей Украины к досрочному прекращению полномочий Верховной Рады V созыва.


2007-2012 гг. - народный депутат Украины VI созыва, прошел по списку Партии регионов. Вошел в состав комитета по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией.

С декабря 2012 г. - народный депутат Украины VII созыва от Партии регионов (№37 в списке). Член комитета Верховной Рады по вопросам бюджета. Беспартийный.


Бизнес и состояние. Еще недавно основным источником доходов г-на Хмельницкого считали металлургический гигант Запорожсталь, где он с А.Ивановым контролировал крупный пакет акций. Теперь компаньонов называют соучредителями ЗАО Киевская инвестиционная группа, которая контролирует ряд стратегических столичных структур - банк Хрещатик, Киевэнергохолдинг, Київмлин, Киевхлеб. Среди активов политика и бизнесмена также лисичанский завод по производству листового стекла Пролетарий и фармацевтическое предприятие Биофарм. Есть интересы в сфере строительства, недвижимости, производства продуктов питания.


Из года в год Хмельницкий не покидает списки самых богатых украинцев. Так, в феврале 2008-го журнал Фокус 'водрузил' его на 25-е место с состоянием в $920 млн. А в июне издание Корреспондент в своем рейтинге богатейших бывшему 'пэтэушнику' и место повыше присудило - 21-е, и активов куда больше насчитало - на $1,4 млрд. При этом было отмечено, что за последний год его состояние увеличилось почти на $600 млн.


Семья. Жена - Оксана Хмельницкая (1973 г.р.), предприниматель. Сын Александр (1993 г.р.).


29.12.2012

3 июля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Журналы заседания Священного Синода УПЦ от 8 мая 2012 года
orthodox.org.ua/.../zhurnaly-zasedaniya-svyashchennogo-sinoda-upts-ot...?
17 июля 2012 г. - Ватутино Черкасской области за Уманской епархией. ПОСТАНОВИЛИ утвердить приходы г. Ватутино Черкасской области в составе

3 июля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Приходы города Ватутино Черкасской области закреплены за Уманской епархией
09.05.12 19:03

8 мая на заседании Священного Синода Украинской Православной Церкви под председательством Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира было принято решение о закреплении за Уманской епархией приходов города Ватутино Черкасской области.


Ж У Р Н А Л № 44

В заседании Священного Синода Украинской Православной Церкви под председательством Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира -

СЛУШАЛИ рапорт Преосвященного Пантелеимона, архиепископа Уманского и Звенигородского о закреплении приходов города Ватутино Черкасской области по Уманской епархией.

ПОСТАНОВИЛИ: утвердить прихода города Ватутино Черкасской области в составе Уманской епархии.

3 июля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Ватутіне


Загальні відомості про місто

Місто Ватутіне засноване і виросло при освоєнні Юрківського та інших буровугільних родовищ поблизу с.Юрківка Звенигородського району. В 1947 році розпочалось будівництво Юрківського буровугільного комплексу у складі видобувних, переробних і допоміжних підприємств, а 19 квітня 1949 року селище Шахтинське було перетворене в селище міського типу і назване ім’ям генерала армії М.Ф. Ватутіна. В травні 1952 року селище Ватутіне віднесене до міст районного підпорядкування, а з 26 червня 1992 року - стало містом обласного значення. Міській раді підпорядковане село Скаливатка.

Місто Ватутіне знаходиться в центральній частині Черкаської області, за 120 кілометрів від обласного центру - міста Черкас. Територія міста розташована на правому березі тихоплинної річки Шполка в її мальовничій долині на межі Катеринопільського і Звенигородського районів. Із заходу на схід територію міста перетинає магістральна колія Одеської залізниці, станція Багачеве, яка поділяє місто на дві частини. Основна частина забудови міста зосереджена південніше залізниці. Відстань до вузлової станції ім.Т.Г. Шевченка Південно – Західної залізниці (м. Сміла) – 85 км.

Відстань до столиці м. Київ – 220 км.

Відстань до морського порту м. Одеса – 420 км.

Територія міста понад 11 квадратних кілометрів, в тому числі – 226 гектарів парки та сквери. Площа водоймищ понад 100 гектарів, лісові насадження понад 600 гектарів, з корисних копалин міста велике значення мають вторинні каоліни, родовища яких практично невичерпні та є сировиною для виробництва вогнетривів. Є поклади граніту, суглинки гончарні, керамзитові глини, пісок для силікатної цегли, бентонітові глини, буре вугілля.

Рельєф території рівнинний, в північній та південній частинах перетинаються балками, що западають в долину річки Шполка, лівої притоки ріки Гнилого Тікича.

Клімат – атлантично-континентальний, що характеризуються теплим літом та м’якою, з частими відлигами зимою. Переважна частина території сприятлива для будівельного освоєння.

Ґрунтові води залягають глибше 3,0-5,0 м.

Населення. Станом на 01.06.2012 на території м. Ватутіне проживало 18,371 тис.осіб, в т.ч. м. Ватутіне – 17,683 тис.чол., с. Скаливатка – 688 осіб.

Упродовж січня – травня 2012 року кількість населення скоротилась на 69 осіб, що на 1 особу менше порівняно з січнем – травнем 2011 року.

У січні – травні 2012 року народилось 61 особа, що на 11 дітей більше, ніж за січень-травень 2011 року. Показник народжуваності на 1000 осіб наявного населення збільшився і складає 8,0% (за 5 місяців 2011р.– 6,5%). Померло за цей період 130 осіб, що на 10 осіб більше, ніж за січень-травень 2011 року. Інтенсивність смертності в порівняно з січнем -травнем 2011 року зріс з 17,0 % до 15,7%.

Зареєстровано 26 шлюбів що на 4 шлюби бльше, ніж у січні – травні 2011 року. Кількість розлучень становила 8, що на 4 менше, ніж за січень-травень 2011 року. В розрахунку на 1000 мешканців цей показник зменшився з 1,6% до 1,0%.

Станом на 01.07.2012 року в міському центрі зайнятості перебувало на обліку всього 616 осіб, з них 597 осіб визнано безробітними. За участь у громадських роботах виплачено кошти в сумі – 248,467тис.грн.., в тому числі: з фонду соціального страхування – 248,467тис.грн., за кошти підприємств – 40,453 тис.грн.

З числа безробітних 378 жінок, молоді – 245, громадяни, що потребують соціального захисту – 116. Із загальної кількості безробітних 387 особам призначено допомогу по безробіттю.

З фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття було витрачено за січень–червень 2012 року - 2488,70 тис.грн.

Для покращення ситуації на ринку праці виконкомом проводиться реєстрація СПД за принципом „єдиного вікна”, працює дозвільний центр з оформлення суб’єктами господарювання документів дозвільного характеру.

Промисловість. Місто Ватутіне було засноване на основі розвитку вугільної промисловості. В 1997 році було ліквідоване шахтоуправління “Ватутінське”, де працювало майже 2 тисячі чол.. Ліквідація цього підприємства призвела до різкого падіння обсягів виробництва (робіт, послуг) на обслуговуючих підприємствах ДВАТ “Ватутінський РМЗ”, ВАТ “АТП 17163”.

Місто представлено слідуючими підприємствами у промисловості:

харчова:
ПАТ “Ватутінський м’ясокомбінат”,
ПАТ “Ватутінський хлібокомбінат”,
ПП “Імпульс”
ТОВ “Агропром-В”

чорна металургія:
ПАТ “Ватутінський комбінат вогнетривів”;

деревообробна:
ТОВ “Гален-1”

приладобудівна, машинобудівна, металообробна:
ПрАТ “Ватутінський ремонтно-механічний завод”.

виробництво будівельних матеріалів
ТОВ «Ватутінський комбінат будівельних матеріалів» (виробництво цегли)

Житлове господарство В м. Ватутіне 3 підприємства з надання житлово-комунальних послуг: КВП „Водоканал” (послуги водопостачання та водовідведення); Ватутінське комунальне підприємство теплових мереж (послуги теплопостачання); Ватутінське управління житлово-комунального господарства (послуги з утримання будинків та прибудинкових територій).

Житловий фонд міста налічує 2 796 будинків, з них 2397 в м.Ватутіне та 399 – в с.Скаливатка, з них в обслуговуванні управління житлово-комунального господарства 207 житлових будинків, загальною площею 247,9 тис. кв. м., в тому числі:
одноповерхових – 29;
двоповерхових – 129;
триповерхових – 5;
п’ятиповерхових – 43;
дев’ятиповерхових – 1.

Охорона здоров’я. Міська лікарня розрахована на 104 ліжка та 500 відвідувань на день в поліклініці. Стаціонар лікарні має такі відділення: терапевтичне, загально-хірургічне (яке об’єднує ліжка хірургічного, травматологічного, гінекологічного, урологічного та ЛОР-профілю, 0дитяче, інфекційне). Поліклініка об’єднує такі відділення: терапевтичне, дитячу консультацію, жіночу консультацію, фізіотерапевтичне, стоматологічне, лабораторію та багато кабінетів різного профілю (всього 14 спеціальностей). Діє 6 дільниць сімейного лікаря загальної практики. В лікарні є своя аптека. Лікарня обслуговує населення міста Ватутіного та 3-х сіл: Чичиркозівка, Юрківка, Стецівка Звенигородського району. На території міста працює 14 аптек та аптечних кіосків.

Освіта. Мережа закладів освіти налічує 4 загальноосвітніх школи І-ІІІ ступенів (з них 1 – спеціалізована), 4 дитячих дошкільних заклади; станція юних техніків, дитяча юнацька спортивна школа, філія Черкаського медичного коледжу, професійно-технічне училище №2 ім.В.Ф.Орлова.

Культура. Серед закладів культури – два клубні заклади: міський Палац культури та будинок культури с.Скаливатка; два бібліотечні заклади: міська бібліотека для дітей та бібліотека для дорослих; дитяча школа мистецтв, міський історичний музей та кінотеатр «Жовтень».

Підприємництво. Державним реєстратором за шість місяців 2012 року зареєстровано 32 фізичних осіб-підприємців, 1 юридична особа, скасовано – 44 фізичних і 1 юридична особа. Станом на 01.07.2012 перебуває на обліку 188 юридичних СПД та 829 фізичних.

Для створення необхідних умов для розвитку малого та середнього бізнесу у виконавчому комітеті запроваджено видачу документів дозвільного характеру через Дозвільний центр, в роботі якого приймають участь представники всіх дозвільних органів і забезпечує взаємодію між ними державний адміністратор. Всі проекти рішень виконкому, міської ради, які зачіпають інтереси підприємництва обов’язково проходять процедуру розгляду регуляторного акту (на координаційній раді, обговорюються через засоби масової інформації, проходять громадські слухання).

У місті діє 4 філії банківських установ: „Київська Русь”, „Аваль”, „Приватбанк”, відділення Звенигородського ощадбанку.

Місто підтримує дружні стосунки із своїми містами-побратимами: російським містом Валуйки Бєлгородської області (с.Чепухіно, нині с.Ватутіне Валуйського району, де народився М.Ф. Ватутін) і українським містом Сміла Черкаської області, а також із командою прикордонного катеру “Ватутінець” Севастопольського прикордонного загону морської охорони.

Наявні природні ресурси:

За даними головного геолога Черкаської області обсяг сировинних ресурсів складає:
буре вугілля – 30 млн. т. – в т.ч. Мокрокалигірський розріз – 7 млн. т.;
суглинки гончарні – 31,8 млн. м3;
керамзитові глини – 7,3 млн. м3;
пісок для силікатної цегли – 18,5 млн. м3
каолін – 15 млн.



Місце знаходження виконкому:

Проспект Дружби, 8, м. Ватутіне, Черкаська область,
Україна, 20250
Телефони: код (04740) 6-23-42, факс 6-23-42,
E-mail:miskrada@ck.ukrtel.net
Сайт Ватутінської міської ради - www.vatytino.in.ua


Керівництво органів місцевого самоврядування:Посада Прізвище, ім’я, по батькові керівника Телефон

міський голова
ГОНЧАРЕНКО
Василь Олександрович 6-21-21
пр.6-23-42

секретар міської ради
ТКАЧЕНКО
Володимир Іванович 6-12-20

Перший заступник міського голови
ЗАБОРОВЕЦЬ
Олександр Анатолійович 6-23-32

заступник міського голови
6-13-62

керуючий справами виконкому
ЛЯПУН
Зоя Миколаївна 6-24-52



Графік прийому відвідувачів у міській раді та виконкоміПосада Прізвище, ім’я, по батькові керівника Дні тижня Години

міський голова
ГОНЧАРЕНКО
Василь Олександрович 1-й і 3-й понеділок 14.00 – 18.00

секретар міської ради
ТКАЧЕНКО
Володимир Іванович середа 10.00 – 13.00
14.00 – 18.00

перший заступник міського голови
ЗАБОРОВЕЦЬ
Олександр Анатолійович вівторок 14.00 -18.00

керуючий справами виконкому
ЛЯПУН
Зоя Миколаївна вівторок 14.00 – 18.00



Структура та керівництво органу місцевого самоврядування:

Структуру міської ради утворюють: апарат управління, 3 управління, 10 відділів, 2 сектори, 1 служба, 3 комунальні підприємства, 1 Центр. До структури апарату та виконкому міської ради входить 33 штатні одиниці.
Апарат та виконавчий комітет міської радиНазва відділу Прізвище, ім’я, по батькові керівника Телефон

загальний відділ
Балабан
Наталія Миколаївна 6-10-38

відділ бухгалтерської звітності, обліку та господарювання
Павленко
Наталія Василівна 6-24-05

військово-облікове бюро
Лещенко
Надія Федотівна 6-33-59

головний спеціаліст з питань мобілізації та роботи з секретними документами
Биченко
Галина Володимирівна 6-33-59

Державний адміністратор
Здоровило
Галина Борисівна 6-21-74

Державний реєстратор
Дейнега
Лариса Михайлівна 6-22-03



Управління, відділи та інші структурні підрозділиСтруктурний підрозділ Прізвище, ім’я, по батькові керівника Поштова адреса, телефон

управління праці та соціального захисту населення
Кучеренко
Валентина Миколаївна 6-12-93

фінансове управління
Пінькас
Валерій Михайлович 6-24-02

відділ управлінням комунальною власністю міста
Токар
Дмитро Володимирович 6-33-22

відділ освіти
Точинюк
Людмила Петрівна 6-23-18

відділ культури і туризму
Геращенко
Наталія Антонівна 6-20-87

відділ з питань внутрішньої політики
Кравченко
Валентина Євгеніївна 6-21-74

відділ соціально-економічного розвитку
Канчуківська
Тетяна Анатоліївна 6-22-12

відділ ведення Державного реєстру виборців
Руденок
Ольга Віталіївна 6-13-73

відділ містобудування, архітектури та земельних відносин
Пилипенко
Олег Михайлович 6-21-16

відділ надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення
Ільніцький
Олег Миколайович 6-21-75

служба у справах неповнолітніх
Оришич
Надія Іванівна 6-33-83

сектор сім’ї, молоді та спорту
Ляхова
Ірина Віталіївна 6-22-55

архівний сектор
Махиня
Василь Андрійович 6-29-75

центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Чорнобай
Алла Анатоліївна 6-22-48

відділ Держкомзему у м.Ватутіне Черкаської області
Грущинський
Олексій Іванович 6-12-03




Основні функції та нормативно-правові засади діяльності:

Міська рада та виконавчий комітет у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад”, “Про всеукраїнський та місцевий референдуми”, “Про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів”, а також закони, що є визначальними при формуванні місцевого бюджету, встановлення податків і зборів (Бюджетний кодекс, “Про систему оподаткування”, “Про місцеві податки і збори”, “Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти, “Про плату за землю…”), галузеві закони, що визначають місце і роль органів та посадових осіб місцевого самоврядування і певних галузях правовідносин, що належать до правового регулювання цими законами (Земельний кодекс, “Про об’єднання громадян”, “Про підприємництво”, “Про охорону навколишнього природного середовища…”) та постановами Кабінету Міністрів України, нормативними актами місцевої ради.

Відповідно до розділу ХІ Конституції України, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” органи місцевого самоврядування здійснюють:
складання та затвердження проекту місцевого бюджету, контроль за його виконанням;
встановлення місцевих податків і зборів, що передбачені законом;
підготовка та затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку міста;
управління комунальною власністю міста;
управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту та зв’язку;
управління закладами освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту;
вирішення земельних питань;
гарантії соціального захисту громадян міста;
забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію результатів;
формування відповідних органів.


Нормативно-правові акти з питань, що належать до компетенції органу:прийняття рішень виконавчого комітету міської ради;
прийняття рішень виконавчого комітету міської ради;
прийняття рішень міської ради;
розпорядження, доручення міського голови.

Плани підготовки органом проектів регуляторних актів та зміни до них:

Всього підготовлено 6 проектів регуляторних актів.

Повідомлення про оприлюднення проектів регуляторних актів, проекти цих актів і аналіз їх регуляторного впливу:

Всього в міській громадсько-політичній газеті “Місто робітниче” оприлюднено 6 регуляторних актів та проведено їх аналіз. Два регуляторні акти затверджено рішеннями виконкому міської ради.

Звіти про відстеження результативності прийнятих регуляторних актів проводились відділами виконкому, які готували регуляторні акти.


Відомості про проведення закупівлі товарів (робіт, послуг) за державні кошти (станом на 01.07.2012 )

Виконавчий комітет міської ради процедур закупівель протягом першого півріччя поточного року не проводив.

В установах міста протягом 6 місяців 2012 року проведено 13 процедур закупівель з урахуванням частин предмета закупівлі зокрема запит цінових пропозицій – 2 шт., закупівлі на одного учасника -11 шт.


Відомості про виконання місцевого бюджету (станом на 01.07.2012 ):

Дохідна частина: за перше півріччя 2012 року до загального та спеціального фонду місцевого бюджету надійшло 28062,7 тис.грн., в тому числі трансфери – 21046,2 тис.грн..

Уточнені річні планові призначення по власних та закріплених доходах зального фонду виконані на 49,5%.

В загальному обсязі надходжень найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб та плата за землю.

Податок на доходи фізичних осіб виконано на 52%.

Плата за землю виконано на 41,1%.

Плата за держреєстрацію виконано на 28,9%.

Місцеві податки та збори виконано на 46,2%.

Державне мито виконано на 20,6%.

Видаткова частина місцевого бюджету по загальному фонду виконана в сумі 28251,1 тис.грн., або на 51,7%.

Із загальної суми видатків на заробітну плату з нарахуваннями спрямовано 52,3 відс. загального обсягу видатків, на придбання медикаментів та продуктів харчування – 2,2 %.

На утримання органів місцевого самоврядування спрямовано 48,7%. (до плану), по установах охорони здоров’я – освоєно 53,2% (до плану), соціальний захист складає – 48,0% (до плану).

На фінансування соціальних програм за рахунок субвенцій з держаного бюджету спрямовано 47,4% (до плану).

На утримання установ культури направлено 59,9 відсотків планових річних призначень.

На житлово-комунальне господарство спрямовано 71,1 відсотків планових річних призначень.

Видатки спеціального фонду місцевого бюджету виконано на 1341,7 тис. грн., при уточнених кошторисних призначеннях 5133,5 тис. грн., що становить 26,1 відсотків до плану.


Показники виплати заробітної плати, грошового забезпечення, пенсій,стипендій та інших соціальних виплат (станом на 01.07.2012 )

Станом на 06.08.2012 заборгованість по виплаті заробітної плати має одне підприємство-банкрут ДП „МК-25” і складає 228,7 т.грн

Дані про фінансування виплати пенсій та грошової допомоги головним управлінням Пенсійного фонду України по м.Ватутіне на 01.07.2012 становить 100% до потреби. Заборгованість відсутня.

На 1 липня 2012 року управлінням праці та соціального захисту населення Ватутінської міської ради виплачено пільг на суму 1949,9 т. грн. (6131 осіб) та субсидій на житлово-комунальні послуги 1255 сім’ям на суму 1820,0 т. грн.

Надано державних соціальних допомог сім’ям з дітьми – 968 особам (4320,7 тис. грн.), малозабезпеченим сім’ям – 58 осіб (316,5 тис. грн.), дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства – 736,9 тис.грн. (124 особи). Виплачена допомога по догляду за психічно хворими – 1,9 т. грн. (3 особи), дітям – сиротам – 18,2 т. грн. (1 особа).


Відомості про сплату місцевих податків і зборів, комунальних платежів, у тому числі діючі тарифи та пільги окремим групам платників, розрахунки юридичних і фізичних осіб з місцевим бюджетом (станом на 01.07.2012 ):

За перше півріччя 2012 року до загального фонду місцевого бюджету міста Ватутіне надійшло 5170,6 тис грн. податків та зборів, ставки яких затверджуються міською радою, з них:
плата за землю – 850,8 тис.грн. Розмір ставки орендної плати за землю встановлений у розмірі від 0,03 відс. до 12,0 відс. від її грошової оцінки. Розмір плати залежить від призначення земельної ділянки;
єдиний податок – 596,4 тис.грн.. місячний розмір плати для фізичних осіб : перша група платників – 64/107; друга група платників – 86/215;
збір за впровадження деяких видів діяльності – 57,7 тис.грн. і складає 0,2% від розміру мінімальної заробітної плати.

Розмір податку залежить від виду діяльності і встановлений в розмірі від 0,03 до 2% розміру мінімальної заробітної плати.


Показники розрахунків за енергоносії

Станом на 01.07.2012 заборгованість за спожиту електроенергію склала 1175,4 тис.грн., з неї КВП „ Водоканал”- 988,4 тис.грн.. КВП ”Водоканал” має великий борг в зв’язку з заборгованістю Звенигородського „Водоканалу” в сумі – 3235,4 тис.грн. Звенигородським КП «ВВ».

Заборгованість ВКПТМ за природний газ становить 2529,1 тис.грн. Рівень оплати з початку року – 91,0 %. Для погашення заборгованості постійно проводиться робота зі споживачами ( звернення через газету, наради з керівниками підприємств, позовна робота).

Рівень поточних проплат за комунальні послуги: по ВКПТМ – 100,9% (в т.ч. населення –97,8%, бюджетні установи -98,9%, інші споживачі -110,6 %),по ВВУЖКГ – 81,5% (в т.ч. населення –82,8%, інші споживачі -90,5 %). По КВП „Водоканал” поточний рівень проплат –92,4% (в т.ч. населення – 97,3%, бюджетні установи -99,1%, інші споживачі -85 %),). Заборгованість споживачів комунальних послуг перед підприємствами на 01.07.2012 становить 6743,7 т.грн.( з них населення –2753,5 тис.грн., в т.ч. перед ВКПТМ – 1651,6 т.грн (населення 1422,6тис.грн.), КВП „Водоканал” –3552,4 т.грн.(з них населення 372,5 тис.грн.), ВВУЖКГ – 1539,7 т.грн.(958,4 тис.грн).

За 6 місяці 2012року по КВП „Водоканал” подано 138 претензій на суму 139,9 т.грн.та 1 позов на суму 5,6 тис.грн. Відшкодовано по 46 претензіях 17,5т.грн., по 28 позовах – 11,4т.грн..

За 6 місяці 2012 по ВКПТМ подано 2932 претензій на суму 1693,4 тис.грн. та 19 позовів на 57,0 т.грн. Відшкодовано по 1565 претензіям 878,3 тис.грн. та по 13 позовам 35,8 т.грн..

За 6місяці 2012 по ВВУЖКГ подано 1705 претензій на 1274,5 т.грн. та 8 позовів на суму 9,4 тис.грн Відшкодовано по 298 претензіях на суму 125,2 т.грн., по 15 позовах 11,94т..грн.


Д А Н І
про тарифи на послуги водопостачання по КВП „Водоканал” Найменування населеного пункту Одиниця виміру Фактична собівартість, грн. (без ПДВ) Населення Промис-ловість
Тариф, грн. (з ПДВ) Тариф на 1 людину на місяць, грн.. Тариф, грн. (з ПДВ) Номер і дата розпорядження та дата введення тарифу
м. Ватутіне м3 5,11 5,47 з 18.04.08 8,21-34,46 5,47 № 228 від 14.04.2008р. введений в дію з 18.04.2008р.



Д А Н І
про тарифи на послуги водовідведення по КВП „Водоканал” Найменування населеного пункту Одиниця виміру Фактична собівартість, грн. (без ПДВ) Населення Промис-ловість
Тариф, грн. (з ПДВ) Тариф на 1 людину на місяць, грн. Тариф, грн. (з ПДВ) Номер і дата розпорядження та дата введення тарифу

м. Ватутіне
м3
6,23
6,51
з 18.04.08 11,72-41,01
6,51
№ 228 від 14.04.2008р. введений в дію з 18.04.2008р.



Д А Н Іпро тарифи на послуги теплопостачання по ВКПТМ м. Ватутіне. Найменування населеного пункту Одиниця виміру Фактична собівартість, грн. (без ПДВ) Населення Промисловість
Тариф, грн. (з ПДВ) Опалення,грн./ м2 Гаряча вода (підігрів), грн. на 1 людину. Тариф, грн. (з ПДВ) Номер і дата розпорядження та дата введення тарифу
м. Ватутіне Гкал 258,9 338,81 6,53 - 619,26 рішення №470 від 04.11.2010 дата введення 05.11.2010.

Д А Н І
про розмір квартирної плати та плати за утримання будинків по ВВУЖКГ Найменування населеного пункту Кількість послуг, що надаються Собівартість, грн./м2 Квартирна плата, грн./м2 (без ПДВ) Номер і дата розпорядження та дата введення тарифу
з ліфтами без ліфтів з ліфтами без ліфтів інше
м. Ватутіне 11 1,42 1,15 1,68 1,3 - № 229 від 14.04.2008р. введений в дію з 18.04.2008р.

Д А Н І
про тарифи на вивезення твердих побутових відходів
Для населення та бюджетних установ
32,47 грн.
Рішення виконавчого комітету від 16.10.08 №515

Для підприємств
32,47 грн.


2 июля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Дивина залізняковидна (Verbascum phlomoides);
коровяк лекарственный

Дво- або однорічна трав'яниста повстистоопушена рослина родини ранникових. Стебло просте, прямостояче, 50—200 см заввишки. Нижні листки поступово звужені в черешки, еліптично-ланцетні; серединні й верхні — яйцевидні, сидячі, трохи збігають на меживузля стебла. Квітки двостатеві, неправильні, жовті, зібрані пучками по 2—4 і утворюють переривчасте колосовидне суцвіття. Плід — коробочка. Цвіте у червні — липні.

Поширення. Росте на відкритих місцях, на схилах, пісках та біля доріг переважно на Закарпатті.



Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків використовують квітки (Flores Verbasci). Збирають лише віночки з тичинками, висмикуючи їх із чашечки. Заготівлю проводять у сонячну погоду після того як спаде роса і, бажано, в першій половині дня, бо квітка тримається тільки один день. Надвечір віночок в'яне і стає непридатним до використання. Сушать квітки одразу після збирання в затінку на вільному повітрі, на горищі або в теплому приміщенні з доброю вентиляцією, розкладаючи їх тоненьким шаром на тканині або папері. Сухої сировини виходить 16—18%. Зберігають у металевих коробочках або в скляному посуді з притертою пробкою. Строк придатності — 1 рік. Раніше рослина входила до складу Державної фармакопеї СРСР.

Хімічний склад. Сировина містить до 2,5% слизу, сапоніни, камедь, близько 11% цукрів (у т. ч. 3,5% глюкози), іридоїдний глікозид аукубін, флавоноїд гесперидин, каротиноїди (а-кроцетин і в-каротин), дубильні речовини, аскорбінову кислоту та сліди ефірної олії.

Фармакологічні властивості і використання. Препарати Дивини залізняковидної виявляють пом'якшувальну, відхаркувальну, протиспазматичну та легку наркотичну дію. Вони тамують біль, зменшують судому, набряки тканин. Дивина залізняковидна, як обволікаючий, знеболюючий і відхаркувальний засіб, входить до фармакопей багатьох країн світу. Окремо або в поєднанні з подібними за дією рослинами Дивину залізняковидну використовують при запаленнях слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, кашлі, коклюші, бронхіті, бронхіальній астмі, емфіземі й запаленні легень, кровохарканні, при захворюваннях травного каналу, печінки та селезінки, у випадках патологічного схуднення або нервового виснаження. Місцево використовують: настойку квіток — для натирань при невралгії й болі в суглобах; порошок квіток — для присипань тріщин, саден і ран, попередньо змащених морквяним соком; припарки квіток разом з листям — до ран, запальних вогнищ та опіків; сидячі ванни з квіток або коріння — при защемленні гемороїдальних вузлів. Квітки Дивини залізняковидної входять до складу грудних чаїв.

Лікарські форми і застосування.

Внутрішньо — настій квіток (1 столова ложка квіток на 200 мл окропу) по 1 столовій ложці через кожні 3 години як пом'якшувальний і відхаркувальний засіб;

15 г суміші взятих порівну квіток Дивини залізняковидної і коріння алтеї лікарської варять у 200 мл води 15—20 хв., проціджують, додають 200 г цукру, кип'ятять, поки не вийде сироп і дають пити дітям по 3—4 чайні ложки на день при кашлі;

суміш 1 столової ложки квіток Дивини залізняковидної і по 1 чайній ложці квіток нагідок лікарських і ромашки лікарської кип'ятять в 1 склянці води 5 хв., остуджують, проціджують, додають 1 столову ложку цукру і дають пити дітям замість риб'ячого жиру по 1 столовій ложці тричі на день при схудненні або нервовому виснаженні;

одну чайну ложку суміші взятих порівну квіток Дивини залізняковидної квіток калачиків лісових, квіток цмину піскового і квіток алтеї лікарської заливають 1 склянкою окропу, кип'ятять 5 хв. і п'ють по 1—2 склянки на день при кашлі у дорослих;

одну столову ложку суміші взятих порівну квіток Дивини залізняковидної, квіток калачиків лісових, квіток бузини чорної, квіток липи серцелистої й сушених ягід малини заливають у термосі 2 склянками окропу, парять півгодини й випивають гарячим на ніч як потогінний засіб.

Зовнішньо — чотири жмені квіток або подрібненого коріння Дивини залізняковидної заварюють у 5 л окропу, настоюють до охолодження і одержаний настій використовують для сидячої 15-хвилинної холодної ванни при защемленні гемороїдальних вузлів, повторюючи процедуру через 2 дні.

2 июля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій


ФЛОРА ВАТУТІНОГО

У ВАТУТІНОМУ КВІТУЄ ЕКЗОТ - ЮКА - РІДКІСНА ДЕКОРАТИВНА РОСЛИНА

Юка


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
- Судинні (Tracheophyta)
- Насінні (Spermatophyta)
- Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Холодкові (Asparagaceae)
Підродина: Агавові (Agavoideae)
Рід: Юка (Jucca)
L. 1753
Юка (Yucca) — рід вічнозелених рослин родини холодкових (Asparagaceae) підродини аґавових (Agavoideae).

Біологічний опис

Вічнозелені, дерев'янисті рослини з невисоким, малогіллястим або таким, що зовсім не гілкується стеблом, іноді стебло майже відсутнє і над землею підноситься лише пучок великих, мечоподібних листків. Листки розташовані спірально. Суцвіття дуже великі, до 200 см завдовжки, прямостоячі, широкорозкидисті волоті, що виходять з середини листової розетки. Квітки дзвонові, до 7 см довжиною, пониклі, білі. Плід — велика, до 10 см, суха або м'ясиста коробочка з округлими, чорним насінням до 1 см в діаметрі.
Запилення

У юки спостерігається дуже своєрідний і цікавий механізм перехресного запилення. Квітки відкриваються вночі і запилюються маленьким білим метеликом з роду пронуба (Pronuba yuccasella). З настанням темряви, коли білі квіти виділяють приємний аромат, самка пронуба приступає до збору пилку. Він клейкий і нагадує мастику. Пронуба скачує пилок у грудочку і завдяки зубоподібному чіпкому і колючому придатку переносить її до іншої квітки. Тут метелик вдавлює пилок у рильце, а потім відкладає в зав'язь квітки свої личинки. У результаті зачатки насіння запліднюються, а личинки живляться насінням, що розвиваються. Їх так багато в плоді, що вистачає і для личинок метелика, і для відтворення рослини. З настанням дня метелики обох статей (їх накопичується досить велика кількість) залишаються у квітці. Вони сидять на тичинкових нитках і, ймовірно, в цей час харчуються пилком.

Вперше про запилення юки стало відомо в 1872 р. з короткого повідомлення відомого американського ботаніка Джорджа Енгельманна. Кількома роками пізніше, в 1878 р., американський ентомолог Чарлз Рілі докладно вивчив і описав дивовижну поведінку цього метелика. Інший вид пронуба — Pronuba synthetica — вступає в контакт тільки з Юкою коротколистною. Єдиним самозапильних видом є юка алоелистна (Yucca aloifolia).
Місця зростання

Відомо близько 50 видів юки. Ареал роду простягнувся від Атлантичного узбережжя Флориди і островів Карибського моря, через південні штати США і Мексику до Каліфорнії.

Юки ростуть у посушливих місцях, вважаючи за краще сухі відкриті простори з піщаними, кам'янистими або вапняними ґрунтами. Багато видів зустрічаються в креозотових пустелях з креозотового куща (Larrea tridentata) в асоціації з дазіліріоном (Dasylirion Sp.) окотилом (Fouquieria splendens), опунцією (Opuntia Sp.) та іншими колючими рослинами. У сосново-ялівцевих лісах на висоті 2000 — 2450 м ростуть Yucca angustissima, юка ягодовидна (Yucca baccata), що займає дуже широкий ареал на південно-заході США, юка Стендлі (Yucca standley) — одна із самих маленьких рослин цього роду, стебло якої у висоту не перевищує 20 см. Один з найкрасивіших видів — юка Трекуля (Yucca treculeana) на більшій частині свого ареалу росте в заростях колючих твердолистих чагарників (чапараль).

Багато видів юки є акож неодмінним елементом кактусово-акацієвих саван. По берегах пересихаючих струмків, біля підніжжя гір або по краях крутих кам'янистих каньйонів — скрізь можна зустріти самотньо зростаючі юки, які, як правило, не утворюють щільних насаджень. Винятком у цьому плані є юка коротколистна (Yucca brevifolia), відома під назвою «дерево Джошуа» («Yoshua-tree»). Вражає незвичайний зовнішній вигляд цієї рослини. Величезне дерево, висотою до 9 м, з потужним, рясно і химерно розгалуженим стовбуром, як древній велетень, підноситься в пустелі серед безплідних пісків і невисоких колючих чагарників. Ця юка одна з небагатьох, що розвивають величезну крону. Найстаріші екземпляри, за деякими даними, досягали віку 800 років. Ареал юки коротколістнїпроходить через пустелю Мохаве в штатах Арізона і Каліфорнія. У цих місцях вона іноді утворює своєрідні розріджені ліси, які тягнуться на кілька кілометрів. Для збереження цієї дивного рослини був створений в околицях Ріверсайда (штат Каліфорнія) заповідник «Національний пам'ятник дерева Джошуа» («Yoshua Tree National Monument»).
Застосування

Юкка — чудова декоративна рослина. Її нерідко вирощують у садах, парках та оранжереях багатьох країн світу. Деякі види юки стали відомі науці завдяки колекціям ботанічних садів. Так, в 1859 р. російським ботаніком Е. А. Регелем була описана юка слонова (Yucca elephantipes), вирощена в оранжереях Санкт-Петербурзького ботанічного саду.

Юку культивують на Чорноморському узбережжі Кавказу і Криму з 1816 р. Особливо відомі юка нитчаста, юка славна (Yucca gloriosa), юка алоелиста. Два останні види морозостійкі і витримують температуру до ?15 ° С. У культурі юки, за винятком юки алоелістної, через відсутність запилювачів не плодоносять. Із твердих листків юки отримують міцне технічне волокно, з якого виробляють мотузки, щітки, рибальські приладдя тощо. З квіток юки слонової місцеві жителі готують салат. Багато видів юки використовують в якості живих огорож.
Цікавий факт

Перші джинси були зроблені саме з юки, а не з бавовни. Навіть зараз найякісніші джинси роблять з ниток, що містять бодай кілька відсотків волокон з листя юки

1 июля 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Буркун білий (Melilotus albus);
донник белый

Дворічна, рідше однорічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, розгалужене, 50–200 см заввишки. Ластки трійчасті. Листочки гостропилчасті; у нижніх листків – ромбонидно-яйцевидні, у верхніх – видовженоланцетні. Бокових жилок на листочках 14–16 пар. Прилистки шиловидні, цілісні, рідше – надрізані. Квітки двостатеві, зигоморфні, дрібні, білі, у багатоквіткових пазушних китицях. Плід – біб. Цвіте у травні – липні.

Поширення. Росте по всій території України на схилах, узліссях, луках, по забур'янених місцях.



Заготівля і зберігання. Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Зрізають верхівки довжиною 30 см і бокові пагони. Сушать на сонці або під наметом. Суху траву обмолочують і просівають через дротяне сито, щоб відділити товсті стебла. Сухої сировини виходить 25–28%. Строк придатності – 2 роки. Аптеки сировину не відпускають.

Хімічний склад. Трава Буркун білий містить кумарин (0,4–0,9%), мелілотин, кумарову і мелілотову кислоти, глікозид мелілотозид, похідні пурину, жироподібні речовини (4,3%), білок (17,6%), ефірну олію (0,01%).

Фармакологічні властивості і використання. Препарати Буркуна білого мають відхаркувальні, пом'якшувальні, седативні, болетамувальні, вітрогінні та антикоагулюючі властивості. Вони посилюють кровообіг, сприяють зменшенню набряків і усуненню запальних процесів. Буркун білий використовують для виготовлення зеленого витяжного пластиру, при стенокардії й тромбозі коронарних судин, як протисудомний засіб, входить до складу сумішей лікарських рослин, що застосовуються при бронхіті, туберкульозі легень, болях у шлунку, набряках та ревматизмі. В народній медицині, крім того, Буркун білий використовують при кашлі, мігрені, безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, як засіб, що стимулює виділення молока у матерів-годувальниць.

У болгарській народній медицині Буркун білий п'ють при герпесі, фурункулах та тріщинах заднього проходу.

У вітчизняній і зарубіжній народній медицині препарати Буркуна білого широко використовують і як зовнішній засіб: припарки або компреси – для розм'якшення та розсмоктування затверділостей, абсцесів, недозрілих фурункулів, набряків, при герпесі й тріщинах заднього проходу;

мазь – для розтирань після простуди і при порізах.

З профілактичною метою використовують Буркун білий і як харчову рослину: молоде свіже листячко – для приготування супів, окрошок, салатів;

суміш сухого листя й суцвіть – як заправку в супи, салати і компоти. Лікарські форми і застосування.

Внутрішньо – настій трави (2 столові ложки трави на 200 мл окропу) по половині-третині склянки 2–3 рази на день;

настій трави (1 столова ложка на 300 мл окропу, настоюють 2 години) п'ють теплим по півсклянки тричі на день при фурункулах, герпесі, тріщинах заднього проходу;

суміш квіток Буркуна білого і підбілу звичайного, трави золототисячника малого у співвідношенні 1:1:1 готують як напар (1 столова ложка суміші на 1 склянку окропу, настоюють 10 хв.) і п'ють по третині склянки 6 раз на день протягом 3–4 тижнів при захворюваннях яєчників, з умовою повного утримання від статевих зносин на період лікування.

Зовнішньо – настій квіток на олії (1:10) для прискорення «визрівання» (наривання) фурункулів;

компреси або примочки з обпареного окропом листячка й квіток або з настою (2 столові ложки трави на 500 мл окропу, настоюють 20 хв.) при фурункулах і тріщинах заднього проходу та як розсмоктувальний засіб при запаленні грудних залоз, опухах суглобів, спричинених ревматизмом, при наривах, що не дозрівають;

2 столові ложки суміші трави Буркуна білого, листя мальви лісової й алтеї лікарської, квіток ромашки лікарської та насіння льону звичайного (у співвідношенні 1:1:1:1:1) проварюють у 50 мл води і застосовують для примочок і припарок при герпесі.

Вітамінні салати: відварену картоплю нарізують кусочками, посипають подрібненою цибулею і буркуном, заправляють олією або сметаною (на 200 г картоплі беруть 25 г молодого листячка Буркуна білого, 25 г зеленої цибулі, 20 г олії або сметани);

тонко порізані свіжі огірки посипають подрібненою цибулею і буркуном, прикрашають кусочками яйця і заправляють сметаною або майонезом (на 50 г огірків беруть 25 г молодого листячка Буркуна білого, 25 г зеленої цибулі, чверть яйця, 20 г сметани або майонезу).

12 июня 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Буркун лікарський або буркун жовтий (Melilotus officinalis (L.) Pall.) — рослина роду буркунів (Melilotus), родини бобових (Fabaceae). Дворічна трав'яниста рослина 60-150 см заввишки.

Походження назви

Назва роду утворена від двох латинських слів, одне з яких означає «мед», а друге є римською назвою конюшини. Видова назва у перекладі з латинської — «аптечна», «лікарська» (дана рослині за цілющі властивості).
Морфологічна характеристика

Висока розгалужена рослина з черговими трійчастими листками, середній листочок з черешком, бічні - майже сидячі. З пазів листків виходять гілки з довгими багатоквітковими пазушними китицями з дрібних жовтих запашних квіток (пахнуть кумарином — сіном); біля основи листка є два шилоподібні прилистки.Чашечка дзвоникувата.Андроцей двобратній. Цвіте з червня до вересня. Плід — одно, двонасінний біб, який достигає у серпні — вересні.

Листки буркуну присмерком або перед дощем піднімаються догори і складаються. Це сприяє зменшенню випромінювання внутрішнього тепла рослини і, очевидно, є захистом від небажаного підвищення вологості повітря біля продихів. Квітки запилюються джмелями.
Господарське значення

Буркун — медоносна, ефіроолійна і лікарська рослина.

Чай з напару квіток буркуна п'ють при грудних хворобах. Квітки буркуна в невеликих дозах входять у різні грудні суміші лікарських рослин. На селах сухі розтерті квітки буркуна додавалися для аромату до тютюну. На Кавказі їдять сирі варені молоді корені буркуну.

Використовують траву, квітки.

Хімічний склад рослини: трава містить кумарини, ефірну олію, похідні пурину, ліпоїди, білок, органічні кислоти.

Дія: відхаркувальна, пом 'якшувальна, седативна, знеболююча, протизапальна, вітрогінна, антикоагулянт-на, протисудомна, кардіотонічна, діуретична.

Застосування: настій трави — при стенокардії й тромбозі коронарних судин. Трава входить до складу лікувальних сумішей при бронхіті, туберкульозі легень, болях у шлунку, набряках, ревматизмі, наривах, пухлинах суглобів тощо. Сировина йде на виготовлення зеленого витяжного пластиря, входить до складу кардіопротекторного засобу «Кардіофіт». У народній медицині використовують при кашлі, мігрені, безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, запаленнях молочних залоз, як засіб, що стимулює виділення молока у матерів-годувальниць. Зовнішньо — для компресів, примочок при фурункулах, герпесі, тріщинах заднього проходу, для пом'якшення та розсмоктування затвердінь, абсцесів; мазь — при простуді і порізах. Молоде листя та суміш сухого листя й суцвіття рекомендовані для вітамінних салатів, супів, окрошок, приправ, компотів. Настій квіток на олії прискорює, дозрівання фурункулів.

12 июня 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

Дуже рідкісна для м. Ватутіне рослина.

Гірчак сахалінський, сахалінська гречка (лат. Fallopia sachalinensis, Reynoutria sachalinensis, Polygonum sachalinensis) — трав'яниста рослина з роду Гірчак, родини гречишні.

Морфологія

Стебла прямостоячі, товсті, з повними міжвузлями, вгорі гіллясті, голі. Листя широкоовальні або подовжено-яйцеподібні, з серцеподібною округленою основою, короткочерешкові, голі; розтруби плівчасті. Квітки дрібні, білуваті; оцвітина лійковидна; внутрішні частини її з криловидними виростами, що розростаються, при плодах. Суцвіття — пазушні мітелки, зібрані в короткі пучки. Плід — тригранний горішок. Цвіте у серпні — вересні. Плоди дозрівають у вересні — жовтні.
Розповсюдження

Далекосхідний вид. Культивують як декоративну рослину. Дичавіє.
Хімічний склад

В надземній частині міститься 15,3 — 18,4% протеїнів, 0,3 — 1,1% рутина, 564,9 — 872,9 мг% аскорбінової кислоти, 26 — 28,8% клітковини. Зміст дубильних речовин у листках не перевищує 10,5% при доброякісності 20 — 40%, в коренях до початку цвітіння вони досягають 28,2%.
Використання

Рослина має антибактеріальну активність. Екстракт з листя можна використовувати в чистому вигляді і в букеті з ялиновим екстрактом для дублення шкіри. Дає велику зелену масу, молоді пагони поїдаються коровами і кіньми. Населення Сахаліну вживає в їжу листя свіжими і вареними. Дослідження показали можливість використання силосованого горця сахалінського (у стадії бутонізації) як корм для сільськогосподарських тварин. Висаджують як декоративну рослину біля водоймищ, огорож, на газонах. Медонос.

12 июня 2013

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ФЛОРА ВАТУТІНОГО ТА ЙОГО ОКОЛИЦЬ

БОЛИГОЛОВ ПЛЯМИСТИЙ

БОЛИГОЛОВ ПЛЯМИСТИЙ, Conium macula?tum L. (грец. koneion (Conium maculatum); лат. maculatus — плямистий від macula — пляма); син.: свистуля. Рос. назва: болиголов пятнистый, Б. крапчатый, омег. Рід Conіum нараховує 4 види у світовій флорі (Євразія і Африка), у країнах СНД — 1 вид. Дворічна трав’яниста рослина родини селерових (зонтичних) — Apiaceae (Umbelliferae), 60–250 см завв.; корінь стрижневий, веретеноподібний; стебло голе, пустотіле з численними червонувато-бурими плямами; нижні листки довгочерешкові, три–чотири рази пірчасторозсічені; верхні — дрібніші, менше розсічені, майже сидячі; квітки білі, утворюють складний зонтик; плід — вислоплідник, який розпадається на два широкояйцеподібних мерикарпії. Б.п. росте повсюди в Європі, у Західному Сибіру, Центральній Азії, Далекому Сході, Кавказі; частіше — на пасовищах, луках, пустирищах, смітниках, рідше — на лісових галявинах, заливних луках.

Усі частини рослини мають неприємний запах мишей, який зумовлюють леткі алкалоїди. Основні діючі речовини — алкалоїди групи піридину: коніїн, конгідрин, конгідрон N-метилконіїн, -конісеїн, -конгідрин, 2-метилпіперидин, N-метилпсевдоконгідрин та ін.


Корені містять 0,02–0,04%, стебла — 0,01–0,024%; листя — 0,01–0,18%; плоди — 0,73–2% алкалоїдів. Б.п. містить: у коренях поліацетиленові сполуки: фалькаринон, дигідрофалькаринон, фалькаринолон; гідроксикоричну кислоту — кавову; кумарини 0,09–0,24%; у листі — ефірну олію 0,08%; вітаміни: аскорбінову кислоту, каротиноїди; флавоноїди: кверцетин, кемпферол, діосмін, гесперидин, лютеолін; у плодах — ефірну олію 0,017%; кумарини: бергаптен, ксантотоксин; флавоноїди: гесперидин, лютеолін-7-рутинозид, антоціани; жирну олію 11,3–17,5%, у її складі жирні кислоти: петрозелінова, петрозелідинова, лінолева, ліноленова, олеїнова, ліноленолова, пальмітинова, стеаринова.

Б.п. — одна з найбільш отруйних рослин. Особливо Б.п отруйний у період цвітіння — початок плодоносіння. В Україні застосування у медицині заборонено, проте Б.п. офіцинальний у багатьох країнах світу. Б.п. було внесено до фармакопей країн Західної Європи, Південної Америки. У народній медицині настойка і сік застосовуються всередину (має знеболювальну, седативну, протиастматичну, протисудомну, протиракову дію); при шлунково-кишкових коліках, анурії, анемії, дисменореї, полюціях, сифілісі; зовнішньо — при ревматизмі, подагрі та ін. У гомеопатії використовується есенція свіжої трави, яка входить до складу комплексних препаратів, у т.ч. ін’єкційних.


Літ.: Пименова М.Е. Биоморфологическая характеристика и прогнозная оценка сырьевой фитомассы ценопопуляций Conium maculatum L. в горном Алтае (бассейн р. Маймы) / Растительные ресурсы. — 2002. — Т. 38, Вып. 3; Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование; Семейства Rutaceae — Eleagnaceae. — Л.: Наука, 1988.

12 июня 2013


... 33 ...


  Закрыть  
  Закрыть