Форум Валерій Бурій

Теми для публікацій та розмов


Біографія
1 травня 2020 Валерій Бурій

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 5

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Андрій Мельник [Текст] : Спогади. Документи. Листування / упоряд.: О. Кучерук, Ю. Черченко. - К. : Видавництво імені Олени Теліги, 2011. - 552, XVI с. : вкл. л. - [Андрій Мельник. 1890-1964. Спогади. Документи. Листування] .
Видання присвячене життю і діяльності видатного політичного, державного, військового діяча Андрія Мельника(1890-1964). Надруковані спогади сучасників А.Мельника, які разом з ним і під його керівництвом брали участь у боротьбі за незалежну Україну, а також документи того періоду і листування А. Мельника з його соратниками.

4 грудня 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Документи і матеріали з історії Організації Українських Націоналістів. Том 10. Частина 2. - К.: вид-во ім. О. Теліги, 2004. - 303 с.: фото.

4 грудня 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
ЧЕРКАЩИНА: ЗАХОПЛЮЮЧЕ КРАЄЗНАВСТВО

НАМ З ВАМИ СЛІД ПИШАТИСЯ ЗЕМЛЯКАМИ. МОЛОДЦІ.
Григір ТЮТЮННИК, письменник. Твори. Кн.2. С.180.

Власне кажучи, ніякої історії немає, є лише біографії.
Ральф Уолдо ЕМЕРСОН, американський есеїст, поет і філософ

ПРО ЗЕМЛЯКІВ ВІДОМИХ І ПРИЗАБУТИХ

1 грудня 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Апостол Матфей

 29 листопада (16 листопада ст. ст.), Церква наша і всі вірні вшановують пам’ять апостола і євангеліста Матфея. Ось що розповідає Святе Письмо.
Святий апостол і євангеліст Матфей (інакше званий Левієм), син Алфея, жив у галілейському місті Капернаум на північно-західному березі Генісаретського озера. Був людина заможна і займав посаду митаря (збирача податків), призначуваного римлянами. Співвітчизники зневажали і трималися осторонь його, як і всіх йому подібних. Але Матфей, хоч і грішник, був не тільки не гірший, а набагато ліпший за фарисеїв, які пишалися своєю уявною зовнішньою праведністю. І от Господь спинив на цьому всіма зневаженому митареві Свій Божественний погляд. Одного разу, перебуваючи в Капернаумі, Ісус Христос пішов до озера в супроводі народу. На березі побачив Матфея, який сидів на митниці. І сказав Господь йому: «Йди за мною». Почувши ці слова не тільки тілесним, а й сердечним слухом, митар негайно встав і, кинувши все, рушив за Христом. Так став апостолом Спасителя.

Славне і тяжке було життя Матфеєве. Він проповідував Святе Євангеліє в багатьох землях — спочатку в Палестині, а тоді в Сирії, Парфії, Персії, Македонії, Ефіопії. Саме в останній, натхненний Духом Святим, прийшов до племені людожерів. У місті Мірмени навернув декількох до Господа й поставив їм єпископом свого супутника Платона, влаштував невеликий храм. Тоді ж явився Матфеєві Сам Господь у подобі прекрасного юнака і дав жезл, звелівши встромити у землю біля входу в щойно відкритий храм. І перетворилася та патериця на велике й прегарне дерево, на якому швидко достигли чудові плоди, а з-під коріння потекла кришталево чиста джерельна вода. Городяни приходили туди, залюбки їли смачні плоди й пили прохолодну воду, а Матфей з узвишшя проповідував їм Слово Боже їхньою мовою, а також хрестив тих, котрі прагли святого хрещення.

Князював у Мірменах такий собі Фулвіан, чоловік гнівливий і брутальний. Матфей вилікував його дружину й сина від бісівської нестями. Фулвіан спочатку ставився до апостола із вдячністю й повагою. Але потім, одержимий злим духом, почав гонити і врешті-решт наказав закатувати. Кинувши святого на землю, обклали його хмизом, облили смолою та сіркою і підпалили, але вогонь згас, не розгорівшися. Тоді розкладено було нове, величезне багаття, а навколо поставлено дванадцять золотих ідолів. Ті ідоли розтанули від полум’я, наче віск. Вогонь же охопив князя-ката і лише за молитвою святого апостола був зупинений та погашений. Багато людей тоді увірували в істинного Бога, і сам князь хотів був із шаною вивести апостола з багаття, але той уже помер. Не одразу остаточно увірував Фулвіан, були ще пригоди. Та нарешті утвердився князь в істинній вірі, просив у святого прощення за гріхи перед ним і виявив щире бажання хреститись і охрестити свою сім’ю. Єпископ Платон охоче виконав те бажання, давши при хрещенні, за навіянням вищим, ім’я Матфей. Надалі князь прагнув наслідувати життя апостола, чиє ім’я отримав, відмовився від мирської суєти, багато молився, і Платон удостоїв його пресвітерського сану. А коли через три роки єпископ помер, пресвітерові явився вві сні апостол Матфей і вмовив прийняти єпископський престол (після блаженного Платона). Прийнявши єпископство, Матфей добре потрудився у благовісті Христовому і, відвернувши багатьох від ідолопоклонства, привів їх до Бога, а потім і сам одійшов до Нього після довгого боговгодного життя.

Багато добрих боговгодних справ здійснив святий апостол Матфей, та найголовнішою з них і достоту вікопомною стало написання Євангелія (близько 41 року по Різдві Христовому). Це — перша за часом священна книга з усіх книг Нового Заповіту і тому посідає серед них перше місце. Оповіді в Євангелії від Матфея спрямовані переважно на те, щоби показати, що Ісус є істинний Месія. В цьому життєписі Христа частіше, ніж в інших Євангеліях, події земного буття Спасителя порівнюються зі старозаповітніми пророцтвами і прообразами. Ця особливість Євангелія від Матфея позначається і на його іконах, де зображується разом із янголоподібною людиною, оскільки повістує про Христа як про Сина Божого, втіленого й народженого на землі.

Мощі святого апостола Матфея спочивають у Салерно, а голова — в Римі.

27 листопада 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Кримський А. Ю. Андрій Лаговський : роман / Агатангел Кримський. - К., 2011. - (Бібліотека шкільної класики).

24 листопада 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Основні видання творів В.О. Дергача (Дергачова)
Дергач (Дергачов) В.О. Самосуд приречених : прозові твори / Василь Дергач. – Херсон : МПП «Вид-во «ІТ», 2016. – 195 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Як райдуга Всевишнього  / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2014. – 187 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Опір навалі : повість  / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2014. – 111 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Ой, летів орел… : драматична поема / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2014. – 69 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Вирок історії : кіносценарій / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2013. – 455 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Душею в слові озовусь : поезія різних літ /  Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2011. – 209 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Кара історії : роман-трилогія / Василь Дергач.  - Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2010. – 601 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Україною серце лікую : вибрані твори / Василь Дергач. - Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2008. – 561 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Протест : роман / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2008. – 79 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Важке воскресіння : поезії / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2008. – 83 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Акорди життя : пісні / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2008. – 87 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Тепло і холод. Кн. 4 : В туман / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2007. – 187 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Таїна квіту : інтимна лірика / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2006. – 119 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Разочок рідного сузір’я : лірика / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2006. – 95 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Тепло і холод. Кн. 4 : Тепло і холод. Кн. 5 : Паром приречених. Кн. 6 : В штормах відродження / Василь Дергач. – / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2006. – 261 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Шрами від зашморгів : поеми, громадянська лірика / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2006. – 139 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Примхи санаторного літа : п’єса / Василь Дергач. – Черкаси : видавець Чабаненко Ю.А., 2006. – 51 с.
Дергач (Дергачов) В.О. У грозу : сага про болючі шрами / Василь Дергач. – Херсон : Козьмін і К°; Черкаси, 2005. – 195 с.
Дергач (Дергачов) В.О. З перебитим крилом : оповідання / Василь Дергач. – Черкаси : Відлуння-Плюс, 2005. – 287 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Тепло і холод. Кн. 5 : Паром приречених / Василь Дергач. – Черкаси : Відлуння-Плюс, 2005. – 159 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Тепло і холод. Кн. 6 : В штормах відродження / Василь Дергач. – Черкаси : Відлуння-Плюс, 2005. – 135 с.
Дергач (Дергачов) В.О.  Святе і грішне. Т. 1 : поезії / Василь Дергач. –  Черкаси : Брама, 2004. – 319 с.
Дергач (Дергачов) В.О.  Святе і грішне. Т. 2 : поеми, драматичні твори / Василь Дергач. –  Черкаси : Брама, 2004. – 175 Дергач (Дергачов) В.О.  Дергач (Дергачов) В.О. Тепло і холод. Кн. 2 : Післягроззя / Василь Дергач. – Черкаси : Сіяч, 2003. – 229 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Тепло і холод. Кн. 1 : В грозу / Василь Дергач. – Черкаси : Сіяч, 2002. – 259 с.
Дергач (Дергачов) В.О. У буреломах : поеми, вірші / Василь Дергач. – Черкаси : Сіяч, 2001. – 91 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Лелеки над Голгофою / Василь Дергач. – Черкаси : Засвітки, 2001. – 105 с.
Дергач (Дергачов) В.О. На розп’ятті : поезії / Василь Дергач. – Черкаси : Засвітки, 1999. – 67 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Шлях до храму : поезії / Василь Дергач. – К.: РП, 1991. - 191 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Материк вічності : поезії / Василь Дергач. – К.: РП, 1981. - 79 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Житнє поле : поезії / Василь Дергач. – Дніпропетровськ : Промінь, 1980. – 55 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Ватутіне : історико-краєзнавчий нарис / Василь Дергач. – Дніпропетровськ : Промінь, 1977. – 71 с.
Дергач (Дергачов) В.О. Мелодії рідних доріг : поезії / Василь Дергач. – Дніпропетровськ : Промінь, 1972. – 59 с.

14 листопада 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Ювілейний Альманах Української Жіночої Громади в Ню Йорку, 1921-1931 [Текст]. - Ню Йорк, Ню Йорк : [б.в.], 1931. - 191 с.: іл.

12 листопада 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Бурій В. Новомученики і сповідники Черкаські // Валерій Михайлович Бурій: біобібліогр. покажч.; тексти. — Черкаси: Вертикаль, 2013. — С. 95.

Бурій В. Українські святі : Преподобномученик Палладій Хроненко (1867-1937) / Валерій Бурій // Місто робітниче : Ватутінська громадсько-політична газета. - 2002. - 7 березня. - С. 6.

Бурій В. Герої віри Православної : Т. Моключенко, Г. Латанський / Валерій Бурій // Катеринопільський вісник. - 2002. - 26 січня. - С. 5.

10 листопада 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КРАЄЗНАВЦІВ УКРАЇНИ
   ПРАВЛІННЯ
  Черкаської обласної організації

                  Україна, 18000, м. Черкаси, вул. Слави, 1.    Тел. 37-20-91, 096-64-73-414.
                    
Вих. № 20 від 09.11.2019
БУРІЮ В.М. 


Шановний Володимире Михайловичу!

Ваш виступ включений до програми ІХ історико-краєзнавчої конференції «Черкащина в контексті історії України».
Конференція відбудеться 20 листопада 2019 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Початок об 11 год. (центральний корпус університету, бул. Шевченка 81, четвертий поверх. ауд. 420).


З повагою,


Голова обласної
організації НСКУ                                             В. М. Мельниченко


9 листопада 2019

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

 Карнарук Л. Поета Степана Бена розстріляли за «солодку» і «гірку» любов до України // Газета по-українськи. – 2015. – 29 жовтня.

Нікітенко Л. «Не плач, я повернуся» // Україна молода. – 2016. – 3 березня. Поліщук В. Останні дні Степана Бена. До 100-річчя від дня народження видатного українського поета // Svoboda. Газета української діяспори в Америці. – 2000. – 27 жовтня.

4 листопада 2019


... 5




  Закрити  
  Закрити